latinica  ћирилица
10/05/2024 |  10:58 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

У Мркоњић Град стигла копија иконе Хиландарке Тројеручице и честица моштију Светог Саве (ВИДЕО)

У храму Рођења пресвете Богородице у Мркоњић Граду благославом епископа бихаћко-петровачког Сергија синоћ је стигла копија иконе Хиландарске Тројеручице и честица моштију Светог Саве, првог Архиепископа Српског.
Литургија у Мркоњић Граду - Фото: РТРС
Литургија у Мркоњић ГрадуФото: РТРС

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије рекао је у обраћању вјерницима из Мркоњић Града и сусједних општина и градова који су дочекали икону Пресвете Богородице Тројеручице и дио моштију /честица/ Светог Саве у мркоњићком Храму Светог Саве, да је данас велики дан јер је Богомајка, кроз ову чудотворну и свету икону из манастира Хиландара, дошла међу вјерни народ.

- Икона Пресвете Богородице Тројеручице ту је да нас подсјећа на ријечи које је рекла за цијело човјечантство "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по ријечи Господњој". То је оно чега сви треба да се сјећамо свакога дана - зато што су оне наша слобода воље која учествује у неизмјерној љубави. Да она није рекла те ријечи ми данас не бисмо били синови Божији, хришћани, били бисмо ко зна шта, јер Божија је воља да спаси човјека - рекао је епископ Сергије.

Светиње су литијском процесијом пренесене од Храма Рођења Пресвете Богородице, гдје су стигле синоћ непосредно пред вечерње богослужење, до Храма Светог Саве, након чега је служена Света архијерејска литургија.

Литургију су служили преосвећене владике новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин, липњански Доситеј, викар Његове светости патријарха српског Порфирија, те епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

За присутне вјернике уприличена је свечана трпеза.

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је поклон братства манастира Хиландара Храму Светог Саве у Мркоњић Граду.