latinica  ћирилица
09/05/2024 |  08:43 | Аутор: СРНА

Представљена хуманитарна изложба "Писати ћирилицом је наша обавеза"

Хуманитарном изложбом "Писати ћирилицом је наша обавеза", коју чине радови полазника курса калиграфије "Пауново перо", настављена је културно-духовна манифестација "Дани Светог Василија Острошког" у Никшићу.
Никшић - хуманитарна изложба - Фото: СРНА
Никшић - хуманитарна изложбаФото: СРНА

Протојереј Миодраг Тодоровић је, отварајући изложбу у Позоришту у Никшићу, захвалио умјетницима и ствараоцима, уз наду да ће изложба бити подстрек за млађе, али и за старије.

- Све ово што овдје видимо, управо је једна велика азбука и енциклопедија спасења, јер какав би то наш Бог био, ако није Спаситељ, ако није близак мени и свима вама. Зато је ово овако лијепо - навео је протојереј никшићки.

Он је истакао да је све рађено душом и срцем.

- Зато је ово данас један прилог, лијепа служба у славу Божију и у част острошког свеца. Зато је велики благослов свим полазницима, па и свима нама који смо ово видјели и примили к срцу - рекао је протојереј Тодоровић.

Курс су водиле калиграфи Биљана Кнежевић и конзерватор и рестауратор Андреа Перић, а 25 полазника је савладало тромјесечни курс, па су им синоћ свечано додијељене дипломе.

Једна од полазника Ранка Николић истакла је да јој је част бити дио свега овога.

- Послије три мјесеца нисмо могли да вјерујемо да смо овако нагло напредовали, али то је све уз благослов Светог оца Василија. Много смо срећни, толико је заједништва, јединства и подршке било међу нама. То је управо и суштина - рекла је Николићева.

Организатори изложбе су Епархија будимљанско-никшићка, Црквена општина Никшић и општина Никшић.

Манифестација "Дани Светог Василија Острошког" почела је у уторак, 7. маја, а биће завршена у недјељу, 12. маја свенародном литијом у Никшићу.