latinica  ћирилица
08/05/2024 |  14:29 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Вукосавље: Положени вијенци за страдале Србе у оџачким логорима

Полагањем вијенаца и служењем парастоса у Вукосављу и селу Нови Град код Оџака обиљежене су 32 године од страдања Срба у оџачким логорима током протеклог рата.
Вукосавље полагање вијенаца - Фото: РТРС
Вукосавље полагање вијенацаФото: РТРС

Тортуру у логорима у Оџаку, а касније у Броду, Орашју и Славонском Броду нису преживјела 42 логораша.

У одбрани Републике Српске погинуло је 20 српских бораца који су претходно прошли кроз логоре хрватско-муслиманских јединица. Над њима су примијењене 132 методе мучења.

Слике тортуре у оџачким, али и у логорима у тадашњем Босанском и Славонском Броду, те Осијеку у којим је провео 135 дана, Милану Милетићу и данас су пред очима. Прошао је кроз пакао, који се, каже, ријечима не може описати.

Милосава Владић и данас трага за посмртним остацима брата Пере који је нестао као двадесетдвогодишњи младић.

Кроз логоре у Оџаку прошло је око 1.300 Срба. Силоване су 62 жене, од којих је најмлађа жртва имала 10, а најстарија 60 година. Страхота у логору нису била поштеђена ни дјеца, више од стотину било их је затворено у логоре.

- У овом рату су се десили ужасни злочини и лично мислим да је то зато што је требало очистити овај простор од српског народа - изјавио је предсједник савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

- Само 11 припадника ХВО-а је одговарало за те злочине, највећа функција је управник логора, значи налогодавци нису одговарали за злочине који су почињени на овом подручју - рекао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

За злочине над Србима на подручју Оџака пресуђено је 11 припадника ХВО-а и то на 85 и по година затвора. Налогодавци тортура остали су некажњени.