latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:03 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Каран и Кострешевић у Доњој Градини; Објављен програм обиљежавања Дана сјећања (ФОТО/ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић обишли су данас Спомен подручје Доња Градина, како би се упознали са свим активностима које се предузимају поводом безбједног одржавања Дана сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године, који ће ове године бити обиљежен у недјељу, 12. маја.
Министар Каран и директор Кострешевић у Доњој Градини - Фото: Уступљена фотографија
Министар Каран и директор Кострешевић у Доњој ГрадиниФото: Уступљена фотографија

Тим поводом, Каран и Кострешевић присуствовали су сједници Извршног одбора за обиљежавање Дана сјећања, гдје су анализирани сви технички детаљи самог догађаја којем би ове године требало да присуствује око 15.000 грађана.

Каран је нагласио да ће полицијски службеници предузети све потребне мјере и радње да овај догађај протекне мирно и достојанствено, али да је јако значајно да аутопревозници и други грађани који планирају доћи у Доњу Градину поштују савјете организатора.

ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА

Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина објавила је данас програм обиљежавања према којем ће у суботу, 11. маја, у 20.00 часова бити одржана меморијална академија у Дому културе у Козарској Дубици у организацији ове јавне установе.

У недјељу, 12. маја, у 8.30 часова биће служена литургија у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

У Спомен-подручју Доња Градина, на Гробном пољу Тополе у 12.00 часова биће положени вијенци и цвијеће, након чега ће у 12.30 часова код Гробног поља Храстови бити служен парастос убијеним Србима - жртвама геноцида у НДХ, односно вјерски помен припадницима других конфесија.

Обраћање званичника предвиђено је око 13.00 часова.

Извршни одбор за обиљежавање Дана сјећања (Фото: РТРС)

На сједници Извршног одбора за обиљежавање овог догађаја потврђено је да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези са обиљежавањем Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.