latinica  ћирилица
07/05/2024 |  15:33 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

У акцији "Булевар" СИПА ухапсила 10 лица; Блокирана већа количина новца

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту у склопу оперативној акцији "Булевар", на подручју Средњобосанског кантона реализовали су претресе стамбених и пословних објеката и покретних ствари на 11 локација, те ухапсили 10 лица, која се доводе у везу са извршењем кривичних дјела.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Претреси се врше по налогу Кантоналног суда у Сарајеву и под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево а због постојања основа сумње да су почињеног кривичног дјела прање новца.

У овој акцији, како је саопштено из СИПА, предузимају се и активности у складу са Законом о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности БиХ, те ће путем свих банака у БиХ и осталих обвезника бити провјерено стање по рачунима ових лица, као и да ли имају сефове у банкама.

- У оперативној акцији “Булевар“ до сада је блокирано око 618.025 КМ и 35.513 евра. Такође, приликом претреса откривена је и привремено одузета велика количина пословне документације која може послужити као доказ да су почињена кривична дјела - саопштено је из СИПА.

Полицијски службеници СИПА су током рада по предмету односно документовању почињених кривичних дјела идентификовали некретнине које су осумњичена лица стекла извршењем кривичних дјела а ради се о 20 станова, 26 остава и 16 гаражних мјеста на подручју Сарајева, у вези којих је Кантонални суд у Сарајеву на приједлог Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево донио рјешење о привременој забрани располагања наведеним некретнинама које ће бити додјељене Федералној агенцији за управљање одузетом имовином на даљу надлежност, додаје се у саопштењу.

Претреси се реализују у сарадња са Пореском управом ФБиХ и Министарствима унутрашњих послова Средњобосанског кантона и Зеничкодобојског кантона.