latinica  ћирилица
07/05/2024 |  15:29 ⇒ 20:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Бранковић: Кина подржава Србију у одбрани својих државних и националних интереса

Дипломата и некадашњи амбасадор при УН Бранко Бранковић изјавио је данас, поводом посјете кинеског предсједника Си Ђинпинга Србији, да Кина, као велика земља која има економске интересе и жели сарадњу на обострану корист, пружа подршку Србији у одбрани својих националних и државних интереса који су важни за будућност и мир на Западном Балкану.
Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

- Србија није важна само Кини, сваку земљу која има своје јасне државне и националне интересе које жестоко брани, цијене. Ми смо у многим размишљањима разних земаља, или нас мрзе или нас воле, али нас цијене зато што знамо тачно шта хоћемо, како хоћемо и гдје ћемо. Пошто смо ми европска земља и треба да уђемо у ЕУ, Кина долази да подржи наш став да неприкосновено бранимо наше националне и државне интересе - поручио је он.

Узимајући у обзир велики број споразума и уговора из економске области који ће бити потписани, Бранковић каже да је очигледан бенефит ове посјете у смислу економске сарадње, на који се надовезује и бенефит политичког аспекта гдје Кина и даље подржава јединство Србије, односно став да је Косово и Метохија дио Србије.

Сматра да Кина, као и Русија, у Савјету безбједности УН никада неће дозволити да нека српска покрајина постане независна држава примљена у УН.

- Зна се да је Кина са Русијом водећа земља у БРИКС-у и оно што су иначе најављивали када су га формирали, да та организација не иде и неће да иде ни у какву конфронтацију са било ким, ни са Г20 ни Г7 него да хоће да отвори процесе сарадње. Порука овога свега је да треба да се отворе сви могући путеви за сарадњу између постојећег међународног поретка који је на издисају и новог који има главни модус, мултиполарност, демократију и успон земаља трећег свијета - оцијенио је он.

Бранковић каже да је изузетно добро то што је предсједник Кине дошао у Европу да ту поруку пренесе, али напомиње да је још значајније што је једна европска земља као што је Француска то не само прихватила, већ да ће ту поруку пренијети својим европским саговорницима и пријатељима.