latinica  ћирилица
07/05/2024 |  14:41 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Ноћ тврђава на Кастелу

Град Бањалука ће и ове године бити домаћин регионалне манифестације Ноћ тврђава, чији је циљ да повеже и промовише програме на фортификацијским локацијама широм Европе.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Манифестација Ноћ тврђава ће бити одржана 10. маја на тврђави Кастел.

Циљ манифестације, која је у досадашњим издањима објединила 45 фортификацијских локалитета у шест европских земаља, је да се унаприједи културна и туристичка понуда у европским градовима са етаблираном баштином, те да се подигне свијест о потенцијалу и важности валоризације културне баштине као генератора развоја културног туризма.

Како су нагласили организатори, Ноћ тврђава проширује и јача сарадњу између градова и организација, које управљају фортифицираном споменичком баштином.

Манифестација се одвија уз подршку међународних удружења ЕFFORTS (European Federation of Fortified Sites) и FORTE CULTURA, које су Ноћ тврђава уврстиле у догађај под називом European Fortress Summer Event.

Ноћ тврђава је први пут одржана 2022. године у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини као резултат заједничког европског пројекта FORTITUDE.

Ове године организаторима манифестације, Тврђави културе Шибеник, Граду Карловцу, Општини Бар и Граду Бањалука, придружили су се и партнери из Града Требиња и Општине Улцињ.