latinica  ћирилица
07/05/2024 |  09:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Француско "не" тзв. Косову у Савјету Европе

Како приштинске институције нису предузеле ниједан корак у правцу формирања ЗСО, Француска је од чланица Савјета Европе затражила одлагање одлуке о чланству, пише Албанијан пост позивајући се на дипломатске изворе.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

Портал наводи да су, иако је Куртијева влада стално тврдила да је Приштина испунила све услове неопходне за чланство у СЕ, земље са одлучујућим утицајем попут Француске и Италије одавно обавијестиле Куртија да је почетак значајних корака ка примјени Споразума о ЗСО непремостиви услов за чланство у СЕ.

Албанијан пост додаје да се чини да је процес ушао у одлучујућу фазу и да посљедње вијести за Приштину нису нимало пријатне.

Портал, позивајући се на дипломатске изворе, пише да се данас у Стразбуру очекује посљедњи састанак амбасадора прије састанка Комитета министара, на којем се очекује и одлука о тзв. Косову.

Наводи се да су земље Квинте тражиле од Куртија напредак по питању ЗСО слањем статута на разматрање уставном суду.

- Узимајући у обзир чињеницу да, упркос обавезама, Куртијева влада није предузела ниједан корак у том правцу, Француска је упутила ноту чланицама Савјета Европе, тражећи одлагање одлуке о Косову - наводи портал и додаје да се очекује да амбасадори земаља СЕ питање чланства тзв. Косова не уврсте на дневни ред састанка министара у мају.

Оцјењује се да, иако став Њемачке до сада није био јасан, чини да и та земља сада заузима став да Куртијева влада мора да предузме конкретне кораке по питању ЗСО да би добила чланство у СЕ.

Француска, Њемачка и Италија већ су на становишту да се чланство Приштине у СЕ може одложити до тренутка када влада докаже посвећеност спровођењу ЗСО слањем нацрта уставном суду, али такав приступ није подржала Велика Британија, према којој питање ЗСО не треба мијешати са питањем чланства у СЕ.

Предсједник Француске Емануел Макрон је у недавном телефонском разговору са Кутијем истакао да, у контексту захтјева Приштине за чланство у СЕ, Париз велики значај придаје напретку у успостављању ЗСО, док је њемачки канцелар Олаф Шолц у разговору са Куртијем истакао значај конкретних корака Приштине ка успостављању ЗСО и у контексту подношења захтјева за чланство у СЕ.

Формирање ЗСО је, иначе, обавеза Приштине по Бриселском споразуму, али Приштина већ 11 година одбија да је спроведе.
Парламентарна скупштина СЕ је 16. априла усвојила препоруку да Приштина постане члан Савјета Европе, а коначну одлуку доноси Комитет министара који се састаје од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Извјестилац за пријем тзв. Косова, грчка посланица Дора Бакојани препоручила је пријем, иако је испуњен само један од три услова која је првобитно захтијеван од Приштине, а то је повратак земљишта манастиру Високи Дечани и то осам година након што је уставни суд пресудио да земљиште мора бити уписано у катастар као имовина манастира.

Друга два услова - формирање ЗСО и рјешавање питања експопријације земљишта у општинама гдје живе углавном Срби - Приштина није испунила.