latinica  ћирилица
06/05/2024 |  09:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Курти ми годину дана противно свим споразумима забрањују улазак на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да му већ годину дана приштински режим на челу са привременим премијером Аљбином Куртијем спречава да посјети простор КиМ противно свим споразумима, а посебно споразуму о званичним посјетама.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ)

- Ја сам своју посјету најавио на вријеме, у складу са свим процедурама, иако смо недавно у Бриселу поново покренули то питање. Заиста је неодрживо да на такав начин Курти крши споразум о званичним посјетама. Поново су се оглушили о све договоре и на један одвратни начин ми поново забранили улазак на простор КиМ - рекао је Петковић за ТВ Пинк поводом забране да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани.

Додао је није добио никакво образложење за забрану и да је мејл садржао само једну реченицу у којој је наведено да му је забрањена посјета. Он додаје да је циљ његове појсете био вјерске природе.

- Циљ је био да присуствујем васкршњој литургији и поноћној литургији у Високим Дечанима, да будем са нашим народом и у манастиру Грачаница и у Манастиру Драганац у Косовском поморављу. Да се тамо сретнем са нашим најмлађима - рекао је Петковић и додаје да му Приштина не дозвољава да посјети КиМ чак и када је природа обиласка искључиво вјерског карактера.

Петковић наглашава да Приштина и Курти злоупотребљавајући споразум покушавају да својој јавности покажу како су некаква држава.

- Никада неће бити држава, па ми забрањују улазак на простор КиМ. Како онда уопште да причамо о нормализацији односа и било каквом другом договору, када на стварима које би требале да буду најнормалније, Приштина показује апсолутну незаинтересованост и злонамјерност и гази све оно што смо се договорили - закључио је Петковић.