latinica  ћирилица
30/04/2024 |  08:13 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Посвећеност Дејтонском споразуму и поштовању уставног поретка БиХ

Дејтонски споразум из 1995. осигурава мир у БиХ више од 28 година и Република Српска остаје посвећена његовом вјерном спровођењу, што укључује и опредијељеност за Устав, те суверенитет и територијални интегритет БиХ, наводи се у првом дијелу 31. Извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Извјештају се истиче да посвећеност Републике Српске Дејтонском споразуму подразумијева и непоколебљиву посвећеност миру.

- Република Српска и њени лидери досљедно искључују свако прибјегавање насиљу из било ког разлога. То је управо супротно изјавама бошњачких политичара који редовно говоре о рату, попут министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, који је недавно рекао да је неопходно увести војну обуку у средње школе јер дјеца не знају да рукују ватреним оружјем - наводи се у документу.

У Извјештају се напомиње да политички ривали морају рјешавати своје разлике искључиво кроз дијалог и уз поштовање уставног поретка БиХ.

- Република Српска такође подржава и сарађује са операцијом ЕУ 'Алтеа' на њеној важној мисији којом помаже да мир у БиХ не буде нарушен - наводи се у документу.

У Извјештају стоји и да посвећеност Републике Српске Дејтону укључује инсистирање да се Устав БиХ – срце дејтонског компромиса – спроводи вјерно, како је написан, као и да Устав предвиђа демократски систем у ком се већина надлежности налази у рукама два ентитета која чине БиХ.

- Устав садржи и механизме заштите интереса свих конститутивних народа у БиХ /Бошњака, претежно муслимана, Срба, претежно православних хришћана и Хрвата, претежно римокатолика/. Овај уставни поредак сваком народу даје увјеравање да се неће наћи под доминацијом других народа и управо је то увјеравање основ мира који влада у БиХ од 1995. године - наводи се у документу.

У Извјештају се упозорава и да је уставни поредак БиХ, посебно уставна подјела надлежности према којој њихов претежни дио припада ентитетима, као и механизми заштите интереса конститутивних народа, тешко нарушен, углавном страним интервенцијама, а нарочито нелегалним диктаторским одлукама високих представника и Кристијана Шмита.

- Схватајући колико је уставни поредак БиХ битан за будућност земље, Република Српска ће наставити да га брани од ових напада, и то легалним и мирним путе -, наводи се у документу.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је генералном секретару УН и чланицама Савјета безбједности 31. Извјештај Републике Српске, који се односи на период од октобра 2023. године до априла 2024. године и у којем Влада, као и у досадашњим извјештајима, изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а с циљем разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности УН и међународне заједнице.