latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:58 | Аутор: СРНА

Канцеларија за КиМ: Куртијева запаљива реторика подстиче насиље над Србима

Све политичке одлуке премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија донесене су само да загорчају живот Србима на Косову и Метохији, а његова запаљива реторика подстиче насиље и инциденте на терену и нападе на Србе, објекте Српске православне цркве и српску имовину, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

Из Канцеларије су указали на то да је алармантни низ етничких инцидената према Србима заокружен нападом на двадесетогодишњег Петра Костића на паркингу у Косовској Митровици, гдје га је прије двије ноћи група албанских екстремиста опљачкала и мучки претукла.

- Срби се свакодневно сусрећу са немогућим условима за живот на простору Косова и Метохије, а о томе свједочи и податак да је забиљежен 500. етнички мотивисани инцидент од доласка Куртија на власт. Сви они су директна посљедица антисрпске политике коју спроводи Куртијев режим из Приштине - наведено је у саопштењу Канцеларије.

Из Канцеларије су упозорили да приштински режим жели да спроведе ново етничко чишћење Срба са њихових вјековних огњишта тако што, са једне стране, чини институционално насиље према Србима, а са друге подгријева националну нетрпељивост, која доводи до физичких напада.

- Београд ће, упркос свим изазовима, наставити да спроводи политику мира, али истрајно и упорно тражити да се сваки појединачан инцидент расвијетли и да починиоци буду процесуирани и адекватно кажњени, јер само тако се Србима могу омогућити елементарни услови за миран и слободан живот на Косову и Метохији - поручили су из Канцеларије.