latinica  ћирилица
25/04/2024 |  11:51 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Притвор тројици ухапшених у акцији "Блек тај два"

Суд БиХ одредио је притвор до мјесец данас Аднану Смајловићу, Санчезу Јукићу и Аиди Халаћ, осумњиченима за организовани криминал и прање новца у предмету "Златко Ибришимовић и други", док је за остала ухапшена лица у акцији "Блек тај два" одбијен приједлог о одређивању притвора.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Притвор за наведена три лица одређен је на приједлог Тужилаштва БиХ и може трајати најдуже мјесец дана од дана лишења слободе, односно до 22. маја или до нове одлуке Суда, а због постојања посебних притворских разлога, саопштено је из Суда БиХ.

Истим рјешењем одбија се као неоснован приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора осумњиченима Мустафи Селмановићу, Вахидину Муњићу, Сенаду Кадићу, Адину Ћатићу, Емиру Друшкићу, Сеаду Прељевићу, Давору Цурлу и Едину Качару, који се пуштају на слободу.

У саопштењу се наводи да се истим рјешењем одбија као неоснован и приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора осумњиченима Тарику Зуловићу, Харису Бехраму, Мирсад Скопаку, Маку Шемшићу, Елмиру Сарићу, Смаилу Шикало и Гордану Мемији који се пуштају на слободу одмах, те се истовремено истим осумњиченима изричу мјере забране.

Иречена је забрана путовања - осумњиченом Гордану Мемији, забрана састајања с одређеним лицима - осумњиченима Тарику Зуловићу, Харису Бехраму, Мирсаду Скопаку, Маку Шемшићу, Елмиру Сарићу, Смаилу Шикалу и Гордану Мемији.

Изречене мјере забране трајаће док за истима постоји потреба, а оправданост ових мјера забране ће се контролисати свака два мјесеца.

Из Суда БХ је саопштено да се осумњичени Тарик Зуловић, Харис Бехрам, Мирсад Скопак, Мак Шемшић, Елмир Сарић, Смаил Шикало и Гордан Мемија посебно упозоравају да им се може одредити мјера притвора уколико не буду поступали у складу с мјерама изреченим овим рјешењем.

Жалба против овог рјешења не задржава његово извршење.

Наведена лица осумњичена су за кривично дјело организовани криминал и прање новца.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ су у оквиру акције "Блек тај два", у којој су ухапшени високи званичници федералне полиције, привремено обуставили трансакције у укупном износу од 614.204 КМ, 23.906 евра и 2.261 америчких долара.

У оквиру овог предмета прикупљени су докази из криптованих апликација, а у овим активностима међународну подршку су пружиле агенције ФБИ, ДЕА и Европол.

Акцију "Блек тај два" реализовали су припадници СИПА заједно са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево, под надзором Тужилаштва БиХ и по налогу Суда БиХ.