latinica  ћирилица
22/04/2024 |  18:53 ⇒ 23/04/2024 | 10:47 | Аутор: РТРС

Да ли Америка и њени савезници резолуцијом о Сребреници кажњавају Србе јер не желе у НАТО? (ВИДЕО)

На Национални Дан сјећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом свјетском рату, Србија у Њујорку наставља политичку борбу како би спријечила намјере подносилаца и спонзора Резолуције о Сребреници, да овај документ дође на дневни ред Генералне скупштине Уједињених нација.
НАТО (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/илустрација) -
НАТО (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/илустрација)

На томе, осим предсједника Александра Вучића, ради и штаб који је формиран при сталној мисији Србије у УН.

Из Српске данас порука да је најављена резолуција усмјерена против Срба као вид казне, јер нису дио НАТО агенде.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истиче да су Бошњаци резолуцијом о Сребреници срушили позитиван напредак који је БиХ остварила. БиХ, мјесец након што је добила преговарачки статус, поново тапка у мјесту. Што је још горе, враћа се уназад, у ратну прошлост. У 95-у и дешавања у Сребреници. Умјесто помирења, могле би да услиједе нове подјеле. Па чак и крај БиХ. Да је доношење резолуције о Сребреници неспојиво с наставком постојања БиХ и да то треба да знају сви који подржавају тако нешто, упозорио је предсједник Српске.

- Глупа тврдња како то, наводно, води помирењу говори о подмуклим намјерама. Један дио земаља манипулише причом о Сребреници. Република Српска не пристаје да остане у заједници у којој босански муслимани живе за то да Републици Српској буде лоше и чине све да нам отежају живот - истиче предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Времена је све мање, а напори Српске и Србије све су већи да Резолуција о Сребреници не дође на дневни ред или да буде одбачена. На том путу рачунају на подршку Русије и Кине, али и неутралних и земаља које сматрају да резолуција има политички предзнак.

- И Србија и ми комуницирамо са великим бројем земаља, чланицама Генералне скупштине УН које сматрају да се ради о дискиминацији, јер су овдје муслимани под НАТО покровитељством добили степен више вредније жртве у односу на муслимане из Африке и многе друге жртве широм свијета - додао је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Политичари и стручњаци у Српској сматрају да је ријеч о пројекту који је осмишљен 90-их година. Циљ је стигматизација српског народа.

- Њемачка врло свјесно гура ту причу, је ли ви хоћете да кажете да је народ који је преживио геноцид од 1941 до 1945. од тих истих Нијемаца да након толико година то буде заборављено, а да једини као такви буду окарактерисани српски народ - истиче посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја упитао је зашто лоцирање баш у Сребреници, зашто није у Аушвицу или негдје гдје су много већи симболи стварног геноцида и од стране тадашње фашистичке Њемачке, па и Италије и зашто није, када је ру питању Балкан, зашто није Јасеновац, Градина, Сајмиште

И за историчаре енигма зашто је покренута резолуција. Поготово ако се дешавања у Сребреници упореде са оним што је у Другом свјетском рату радила нацистичка Њемачка.

- Онај ко је покренуо, између осталог и Њемачка, она има своје мотиве, да се оно за шта је крива сама Њемачка, да се потисне на неки начин, да се у први план унесе нешто и да се то стално обиљежава - наводи историчар Милан Кољанин.

Водећи истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу Тимоти Лес упозорава да није случајно то што Резолуцију промовишу главни противници Срба. Није, каже, случајност ни што се резолуцијом осуђују они који негирају геноцид. За Леса то је очигледан покушај да се дискредитује предсједник Српске Милорад Додик.

- Покретачи резолуције очигледно се надају да ће подршка УН идеји да се догодио геноцид послати снажну поруку Србима да немају подршку споља за независност Републике Српске и да би зато требали да одустану - додаје Тимоти Лес.

Најаве да би евентуално могло да дође до одвајања Републике Српске, према мишљењу Марка Блажића из Центра за друштвену стабилост најбоље осликавају колико би усвајање Резолуције о Сребреници усложнило и продубило ионако крхке односе у БиХ.

- Евентуалним усвајањем ове резолуције Република Српска би се третирала као геноцидна творевина која треба да се укине да се иде ка крајњем циљу а то је унитарна БиХ - истиче Марко Блажић из Центра за друштвену стабилност.

Нико, кажу стручњаци, не негира да се у Сребреници догодио ратни злочин. У Хагу је, кажу, доказано да је ријеч о индивидуалној кривици, док се у резолуцији покушава наметнути колективна кривица српског народа. То је неприхватљиво.