latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:55 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Војна вјежба "Вихор 2024"; Србија показује способност да напредује на свим пољима, па и у одбрани (ВИДЕО)

На Привременом полигону "Пештер" завршена је здружена тактичка вјежба с бојевим гађањем "Вихор 2024", на којој је ангажовано више хиљада припадника Војске Србије и више од 500 средстава наоружања и војне опреме.
Операција "Вихор 2024" (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Операција "Вихор 2024" (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је веома задовољан резултатима вишедневне Здружене тактичке војне вјежбе "Вихор 2024" и да би наша војска у будућности требало да тако изгледа.

- Морамо да се ослободимо принципа три бригаде и ово је начин на који би требало то да изгледа у будућности. Тако ћемо организовати нашу војску - поручио је Вучић по завршетку вежбе.

Он је честитао министру одбране Милошу Вучевићу, генералу Милану Мојсиловићу и свим војницима на успјешном извођењу вјежбе и истакао да је на њој представљено много нове технике.

- Чак и тенкови из резерве изгледају како треба да изгледају. То су потпуно нови, модернизовани тенкови. Могли сте да видите више типова дронова, од оних извиђачких до дронова камиказа "комараца" и "осица", који су радили у пару. Мислим да је 12 или 13 од 15 дронова камиказа погодило своје циљеве. И сада улазимо полако снажније у производњу тих дронова - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Он је изразио задовољство што су и приватне компаније обавиле добар посао и да то говори да смо на добром путу да направимо индустрију дронова, која ће моћи да подмири потребе Војске Србије.

- Могли сте да видите и типове ваздуплова у њиховом налету и бојевом гађању и задовољан сам нашом војском, али морамо још много да радимо, да поправљамо, да купујемо, да се ослањамо додатно на нашу намеску индустрију. То је важно за нас - констатовао је Вучић.

Он је истакао да је све то у односу на пре 10 година скоро све ново.

- Готово да ништа нисмо имали пре само 10 година и то показује колико је Србија напредвала и колико је успешнија и колико је улагала у своју одбрану и своју слободу и независност - закључио је Вучић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас, послије Здружене тактичке војне вјежбе која се одржала на Пештеру, да Србија показује способност да напредује на свим пољима, па тако и на пољу одбране и оспособљавања Војске Србије.

Додик је честитао војсци на успјешно изведеној вежби, наводећи да је показала оперативну способност и висок степен морала.

- Веома је важно да и ми из Републике Српске знамо и посматрамо способности које овдје показује Војска Србије, да очува Србију, њен територијални потенцијал и интегритет и обезбиједи слободу за коју се сви залажемо - рекао је Додик.

Додао је да Србија показује способност да на свим пољима напредује и да није ни сегмент одбране и оспособљавања војске запостављен.

- Данашања вјежба то најбоље говори и мислим да свеопшти напредак који Србија показује може да радује све људе и грађане Србије и нас у Републици Српској - навео је Додик.

Вјежби су присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, те премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Међу присутним званичницима су били и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник парламента Црне Горе Андрија Мандић, војни врх Србије предвођен начелником Генералштаба Војске генералом Миланом Мојсиловићем, као и министри у Влади Србије, те представници дипломатског кора.

Стевандић је рекао да се на овим вјежбама приказује заједништво, те да су Српска и Србија увијек заједно у свему.

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је уочи вјежбе да ће током "Вихора 2024" бити приказани први пут многи системи наоружања, међу којима, како је рекао, има и оних најсложенијих, најбитнијих, најскупљих и најубојитијих.

На вјежби учествују копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вјежба је једна од највећих и најсвеобухватнијих које је Војска Србије извела.

Ангажовано је неколико хиљада припадника Војске Србије из Генералштаба, Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку, Гарде и специјалних јединица - 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре", које су у оквиру здружене вежбе "Вихор 2024" ангажоване на извођењу противтерористичке операције.

На привременом полигону Пештер Војска Србије ангажовала је више од 500 средстава наоружања и војне опреме, од којих више од 50 модернизованих средстава и средстава у развоју, попут извиђачке беспилотне летелице "пегаз", дрона малог домета "врабац", наоружане беспилотне летјелице кратког домета "сјенка", килер дрона "осица", наоружаног дрона "обад", као и наоружаног мини квадрикоптера "комарац".

У реализацији тактичких и ватрених задатака биће употребљени тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "Милош", "Лазар-3", МРАП, самоходна хаубица 155 мм "Нора-Б52", модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви".

Када ријеч о летјелицама Ратног ваздухопловства, током "Вихора" ће бити ангажовани авиони "МиГ-29", модернизовани "Орао", "Супер Галеб Г-4", хеликоптери "Ми-35М", "Ми-17", "Х-145М", "Гама" и транспортни авиони ЦАСА Ц-295 и Ан-26, као и даљински пилотирани ваздухоплов ЦХ-95.

Планирано је да се током увјежбавања прикажу и противваздухопловни системи "ФК-3", "ПАСАРС" и "ПАНЦИР-С1", као и систем за детекцију и ометање беспилоттних ваздухоплова "Репелент".