latinica  ћирилица
12/04/2024 |  12:12 | Аутор: СРНА

Бањац: Важно српско јединство, резолуција би дестабилизовала регион

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац истакао је важност исказаног јединства руководства Републике Српске и Србије у Београду у вријеме када се припрема резолуција о Сребреници у УН која има за циљ угрожавање Српске и дестабилизацију региона.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Он је напоменуо да је занимљиво да ту резолуцију гура Њемачка, која је у току Другог свјетског рата за једног њемачког војника убијала 100 Срба.

- Земља која је узроковала огромна страдања, поготово српског народа, сада гура једну такву резолуцију - додао је Бањац.

Бањац истиче да они који у ствари треба да промовишу мир и да се за њега боре, сада иду у правцу дестабилизације једног региона.

- Ми по сваку цијену морамо сачувати мир - поручио је Бањац и додао да поздравља јучерашњи састанак у Београду и велику одговорност која је показана од руководства Србије и Републике Српске.

Он је изразио наду да ће Србија дипоматским путем и својим средствима спријечити доношење резолуције у УН, напомињући да је Србија сада снажна земља.

- Уколико би се десило да се та резолуција донесе, онда смо ми овдје принуђени на неке кораке који неће бити популистички, него ће бити реални за очување нашег народа на овим просторима, а прије свега за очување Републике Српске - рекао је Бањац.

Бањац је поздравио одржавање Васкршњег сабора у којем ће учествовати представници из Републике Српске и Србије, као и други лидери Срба из региона.

- Тражимо поштовање Устава, закона и процедура. О томе су јуче говорили и предсједник Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић - истакао је Бањац.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик синоћ је, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и предсједником Народне скупштине Ненадом Стевандићем, разговарао у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем, Скупштине Србије Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем о најављеној резолуцији о Сребреници.

Након руског вета у Савјету безбједности УН британској резолуцији о Сребреници 2015. године, нова резолуција о Сребреници би могла бити представљена на сједници Генералне скупштине УН овог мјесеца.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.