latinica  ћирилица
11/04/2024 |  16:48 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Егић у селу Равска; Министарство ће учествовати у санацији друштвеног дома (ВИДЕО)

Република Српска не заборавља припаднике других националности који су се борили у Војсци Републике Српске. То је порука посјете министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића и градоначелника Приједора Слободана Јавора селу Равска. Ово село имало је 115 добровољаца хрватске националности у Војсци Српске.
Министар Егић у Приједору - Фото: РТРС
Министар Егић у ПриједоруФото: РТРС

Равска је већински хрватско село. Заједно са комшијама Србима, мјештани хрватске националности учествовали су у Одбрамбено-отаџбинском рату, а девет их је погинуло. Селу је потребна инфраструктура, а приоритет је друштвени дом, кажу у Савјету мјесне заједнице.

- Кровна конструкција је нарушена и треба под хитно да се ријеши. Столарија је истолоша, 50 година је све старо. Покушавамо на све начине да допринесемо овом народу, да зауставимо овај народ да се исељава - рекао је Никола Јурић члан Мјесне борачке организације Равска.

Инвестиција која укључује поправку крова, столарије и фасаде је 140.000 марака. Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и град Приједор најављују подршку.

- Ово је свакако још један порука да у граду Приједору живе људи различитих националности, али да смо ми заиста сложни и јединствени и да се међусобно поштујемо -рекао је Слободан Јавор градоначелник Приједора.

Министарство рада и борачко инвалидксе заштите ће да обезиједи један дио средстава, рекао је ресорни министар.

- А, онда ћемо у сарадњи са локалном заједницом видјети како ћемо то комплет да ријешимо - додао је Егић.

Равска је прије рата имало 700 становника, а данас тек око 240.