latinica  ћирилица
11/04/2024 |  07:05 ⇒ 07:28 | Аутор: РТС

Настављају се пријетње из Ирана, Бајден обећао "гвоздену" заштиту Израела

Иран наставља да прети осветом због напада на конзулат те државе у Дамаску за који оптужује Израел. Са друге стране, израелски званичници одговарају да ће уколико дође до напада узвратити истом мером. Амерички предсједник Џозеф Бајден поручио је да је посвећеност Вашингтона безбједности Израела "гвоздена".
Појас Газе (Фото: EFE/MOHAMMED SABER) -
Појас Газе (Фото: EFE/MOHAMMED SABER)

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи, рекао је да Израел "мора бити кажњен и биће кажњен" због напада на комплекс иранске амбасаде у Сирији.

Израелски министар одбране Јоав Галант поручује да ће свако ко покуша да их нападне бити дочекан чврстом одбраном. Непријатељ никада не зна каква му изненађења спремамо, истиче Галант.

И шеф израелске дипломатије Израел Кац наводи да ако Иран нападне са своје територије, Израел ће одговорити и напасти Иран.

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је да је посвећеност Вашингтона безбједности Израела "гвоздена" пред пријетњама из Ирана.

САД и њени савезници верују да је велики напад Ирана на Израел неизбежан и да би се могао догодити у наредним данима, преноси Блумберг позивајући се на неименоване изворе упознате са процјенама америчких и израелских обавјештајних служби.

Немачка авио-компанија "Луфтханза" саопштила је да обуставља летове за и из Техерана "због тренутне ситуације на Блиском истоку".

У међувремену, министар одбране Ирана саопштио је да се, од поноћи по локалном времену, сав ваздушни саобраћај изнад Техерана обуставља због војних вежби, јавља иранска новинска агенција Мер.

Тројица синова вође Хамаса Исмаила Ханијеа убијена су у израелском нападу у Гази. Исмаил Ханије каже да је напад на његову породицу доказ "неуспјеха" Израела, додајући да то неће промијенити позицију Хамаса у текућим преговорима о прекиду ватре.

Израелске одбрамбене снаге и Шин Бет потврдили су да су убили тројицу синова вође Хамаса Исмаила Ханијеа у нападу на камп Ал Шати у граду Гази, рекавши да су њих тројица били оперативци терористичке групе.

ИДФ тврди и да су њих тројица била "на путу да изврше терористичке активности у области централне Газе" када су нападнути.