latinica  ћирилица
30/03/2024 |  20:14 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Амиџић: Изборни закон Српске враћа њена права

Генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић рекао је да Нацрт изборног закона Републике Српске који је усвојила Народна скупштина подразумијева враћање права Српској и јачање Устава БиХ, те навео да се, нажалост, на посљедњој сједници републичког парламента јасно видјело ко су асистенти ОХР-а.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- Асистенти ОХР-а су, нажалост, лидери онога што се назива опозиција у Републици Српској - рекао је Амиџић.

Он је нагласио да је за њега неприхватљиво и да не може да схвати да за опозиционе лидере из српског народа није спорна чињеница да један странац намеће законе.

- Ниједном реченицом они се нису реферисали по том питању, већ су настојали да у Народној скупштина Републике Српске провлаче тезе које долазе из ОХР-а. На тој сједници је то огољено и људи који живе у Републици Српској су могли јасно да виде ко су радници ОХР-а у Српској и у Народној скупштини Српске, они који су највише бранили његове ставове, уопште се не противећи чињеници да је он тај који је почео да доноси одлуке у Републици Српској - указао је Амиџић.

Говорећи о санкцијама, Амиџић је навео да притисак на појединце у Републици Српској не значи ништа, те да они који врше власт у Републици Српској, прије свега предсједник Републике, заступају и спроводе ставове српског народа у Републици Српској.

- Ставови предсједника Републике Српске нису ставови Милорада Додика, већ већине Срба који живе у Српској. Када покушавате да њему уводите санкције, ви у ствари уводите санкције свима који живе у Републици Српској и који размишљају управо на онај начин како он то говори - навео је Амиџић.

Он је нагласио да је немогуће санкционисати цијели народ, јер народ увијек пружа отпор.

- Једноставно неке ствари не можемо да прихватимо, зато што није нити у духу, нити у нашем економском интересу да функционишемо на такав начин - рекао је Амиџић.

Он је рекао да је БиХ земља апсурда, наводећи као примјер то да апосолутно не постоји координација између ЕУ и ОХР-а.

- С једне стране Европска комисија каже да БиХ треба крупним и снажним корацима да иде ка ЕУ, док се Канцеларија ОХР-а према нама понаша као да смо дијете које проходава, па нас треба држати за руке, да нас они усмјеравају. Мислим да смо довољно способни да доносимо самостално одлуке, што смо до сад и показали и дали допринос да добијемо статус преговарача - навео је Амиџић.

Он је напоменуо да је питање за ОХР због чега желе да руши тај договор и зашто им одговара да БиХ не иде у правцу ЕУ.

- То није питање за нас. Оно што је сасвим сигурно, ми нећемо дозволити у домену оних питања о којима одлучујемо да нас неко вода за руку и на такав начин управља нама - рекао је Амиџић.

Он је рекао и да ће СНСД и даље бити најача политичка партија, да је то дефинитивно и да је то политички феномен.

- Не сумњам у резултат СНСД-а, а када причате са људима у општинским организацијама, политика која се води на републичком нивоу прије свега ставови које заговара предсједник Републике Српске, нешто је што даје додатан елан, тако да на локалном нивоу, то се рефлектује, очекујемо још бољи резултат - истакао је Амиџић.

Он је рекао да је заједно са организационим секретаром и потпредсједником СНСД-а обишао 62 општинске организације и да је негдје на челу тих организација дошло до одређених промјена, те да су само у Источном Старом Граду наметнули рјешење.

- У неким другим локалним заједницама гдје је требало одређено освјежење дошли смо до ситуције да су се све стране које су ту постојале усагласиле да је потребно освјежење и договорили смо ко ту треба да буде, мислим ту на Хан Пијесак, Рибник, Билећа, Нови Град, гдје смо завршили процес. То је добро, једноставно морате негдје обновити ту енергију када је ријеч о појединим локалним заједницама - рекао је Амциџић за АТВ.

Амиџић је додао да свако ко је именован мора да одговори на најбољи могући начин ономе што јесу потребе, у складу са пословима које обавља, и да у сваком моменту уважава партију.