latinica  ћирилица
30/03/2024 |  19:01 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Од 1. априла редовни ремонт НЕ Кршко

У Нуклеарној електрани Кршко у понедјељак, 1. априла, након заустављања електране, почеће редовни ремонт који ће трајати мјесец дана.
Нулеарка Кршко (Фото: EPA/STRINGER, илустрација) -
Нулеарка Кршко (Фото: EPA/STRINGER, илустрација)

Из ове нуклеарке најављено је да ће бити замијењено гориво, обављени превентивни прегледи и интервенције одржавања, те надзорна тестирања.

Ријеч је о процесу провјеравања и обнове опреме да би осигурали њену поузданост током рада. Већина опреме, уграђене у нуклеарну електрану може се одржавати једино када је електрана заустављена и охлађена, објаснили су из електране.

У ремонту ће учествовати више од 1.000 радника вањских извођача, а квалитет ремонтних радова надзираће Управа Словеније за нуклеарну безбједност, а пратиће их овлаштене организације које ће након ремонта дати стручно мишљење.

Све ремонтне радове воде и контролишу запослени у електрани, а придружиће се и вањски извођачи из Словеније и Хрватске, те међународни извођачи специфичних радова у нуклеарној индустрији.

- Са првом кампањом премјештања истрошеног горива у суво складиште завршили смо опсежну технолошку надградњу и повећали отпорност електране на мало вјероватне екстремне природне и остале појаве, те испунили одлуку управе Словеније за нуклеарну безбједност. Трећи периодични безбједносни преглед потврдио је да Нуклеарна електрана Кршко испуњава услове за продужење дозволе за рад - наводе из Кршког.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из нуклеарке Кршко, као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, у општини Двор, на самој граници са БиХ.