latinica  ћирилица
30/03/2024 |  18:08 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Додик: Американци у БиХ руше демократију, а не Република Српска (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Американци у БиХ руше демократију подржавајући лажног високог представника и бошњачки концепт уређења.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Коментаришући данашњу изјаву из Делегације ЕУ у БиХ, Додик је рекао да је показано лицемјерје и недосљедност, јер је прије само неколико дана речено да је неприхватљиво наметање законе. Он је рекао да је лицемјерније од тог само понашање Американаца у БиХ и да су они ти који руше демократију, а никако Република Српска.

- Ми одлазимо на Скупштину са изабраним представницима, а они подржавају оног ко је лажан, ко није именован у СБ УН и изабран од стране потписница Анекса 10 и онда они кажу да је то демократски процес, а ово што ми чинимо кроз Скупштину рушење демократије - навео је он.

Додик је рекао да америчка Амбасада и амбасадор Мајкл Марфи нису Америка и да ће доћи неки нови људи који се неће тако понашати.

- Марфи је дио структуре који подржава бошњачки концепт - скрајнути Републику Српску, смањити јој снагу, учинити је неспособном, криминализовати руководство, увести санкције и учинити све да се то оствари и направи концепт који они желе - унитарна БиХ са центром одлучивања у Сарајеву у којој ће Срби ријетко кад одлучивати - истакао је Додик, поручивши да се Република Српска томе мора супротставити.

Додик је истакао да Република Српска има снагу која је несумњива, јер све ове године преживљавала сталне нападе, али ће опстати.

Додик је нагласио да је у САД више од 500 политичара изградило каријере на лажној причи о БиХ и да се сада појављују.

- Ми смо далеко мање проблеме имали док је предсједник био /Доналд/ Трамп па чак и /Џорџ/ Буш - рекао је Додик и додао да ће се однос према Републици Српској промијенити када се промијени политика у Америци.