latinica  ћирилица
29/03/2024 |  17:56 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Максимално обезбјеђење предсједника Републике; МУП Српске спреман за сваки покушај напада! (ВИДЕО)

Обезбјеђење предсједника Републике Српске Милорада Додика је на највишем нивоу. Његову безбједност гарантује Министарство унутрашњих послова.
Милорад Додик на обиљежавању Дана полиције Српске - Фото: СРНА
Милорад Додик на обиљежавању Дана полиције СрпскеФото: СРНА

Након инфомација које су стигле до предсједника Српске да се спрема његово хапшење и да ће чак бити употребљено оружје у случају отпора, министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран каже да ће сваки такав покушај МУП спријечити.

Министар каже је да је предсједник Српске Милорад Додик већ годинама најугроженија личност и да МУП пружа максималну заштиту у смислу физичког обезбјеђења, али и реаговања на све упућене пријетње које нису ријеткост.

- На сваку смо реаговали и елиминисали их, и ове пријетње најозбиљније схватамо. Процјењујемо и предузиаммо и предузећемо све адекватне мјере и бићемо и јесмо и сада смо гаранција безбједности предсједника Републике - истакао је Каран.

МУП свакодневно разматра сваку безбједносну ситуацију која се односи на могуће угрожавање безбједности предсједника Српске. Прошле године, каже Каран, имали су десетак напада различите врсте и упућених пријетњи према предсједнику. Спремни су да одговоре и на најновије пријетње хапшењем.

- А то, што пријетите да ћете ухапсити Милорада Додика, пријете ми. Информација, да су ми поручили, да уколико моје обезбјеђење пружи њима отпор да ће пуцати у мене. Ја им кажем да ћемо пружити отпор - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

- Свако ко се дрзне да на било какав протуправни начин приђу предсједнику Републике, биће елиминисан. У том правцу не могу да угрозе његову безбједност - поручио је министар Каран.

Стручњак за безбједност Саша Мићин не види разлог за хапшење Додика. Повезати га не може ни са суђењем у Сарајеву, јер каже, и по том питању испоштовао је све правне, али и истражне процедуре.

- Очито је то покушај неке врсте пријетње или дизања температуре у неком простору. Када гледате, чисто са правне тачке гледишта, апсолутно је све да кажем чисто и, с друге стране, овог момента не видим ни неки оправдани разлог било каквог покушаја, а да не говорим такве врсте привођења предсједника Републике - рекао је Саша Мићин, професор Факултета безбједносних наука УНИБЛ и директор Института за безбједност.

Стручњаци за безбједност сматрају да ова најновија пријетња по предсједника Српске ипак није само прича из градских кулоара.

- Органи надлежни за безбједност предсједника и других институција Републике Српске морају недвосмислено да повећају безбједнсот и појединаца и институција у више прстенова обезбјеђења, да буквално не дозволе приступ или близину, могућност хапшења и незаконитог лишавања слободе. Уколико неко примијени оружје на простору Републике Српске  мора му се одговорити на исти начин - рекао је Митар Ковач, стручњак за безбједност из Србије.

Због тога, МУП Републике Српске прати и све могуће екстремне и радикалне елементе, као и сљедбенике одређених идеологија које сматрају да је тероризам једно од рјешења за њихове политичке проблеме, посебно након напада у Москви.

Прате се и већ евидентирана лица која се сматрају да потенцијално могу угрожавати безбједност, а предузете су и друге мјере. Међу њима и физичко обезбјеђење полиције са дугим цијевима на јавним мјестима и скуповима гдје се окупља већи број грађана.