latinica  ћирилица
28/03/2024 |  15:49 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Радници РиТе "Угљевик" остају у штрајку, најављују протест у Бањалуци (ВИДЕО)

Синдикат Рудника и термоелектране Угљевик наставља штрајк, закључено је након што су радницима представљени резултати јучерашњих преговора са Електропривредом, концесионаром "Комсар енерџи" и управом фирме. Најављени су и мирни протести радника, испред ресорног министарства у Бањалуци.
Радници РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
Радници РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Радници РиТе Угљевик настављају штрајк. Кажу да неће одустати од својих захтјева, а основни је да се обезбиједе довољне количине угља до 2050. године и ријеши спорна концесије на лежиште угља "Угљевик Исток 2".

- Овдје сам за спас нашег рудника који постоји 125 година. Преживио је многе ратове, недаће, недостатак механизације... Борба је наша непрестана, биће јака али истрајаћемо у својим захтјевима - казао је Бато Станић, радник РиТЕ Угљевик.

Одвија се само минимум процеса рада до испуњења захтјева.

Апелује се на институције да што прије рјешавају проблем у Угљевику, да не би дошао у питање рад термоелектране и систем Електорпривреде.

- Наши радници желе миран протест у Бањалуци испред зграде министарства и о томе ћемо обавјестити већ сутра министарство. Морамо се борити свим расположивим средствима - рекао је Бобан Беновић, предсједник Синдиката РиТЕ Угљевик.

Радници су се на ово одлучили упркос закључку са јучерашњег састанка, да ће се формирати радни тим који ће чинити представници РиТЕ, компаније Комсар и ЕПРС који ће имати рок до шест мјесеци, да се се потпише нови споразум о експлаоатацији налазишта угља "Исток 2".

- Циљ нам је да би дошли до новог споразума који дефинише линију разграничења и којим је дефинисано да РиТЕ у случају да недостају довољне количуне угља може да уђе у концесионо поље Комсара како би обезбједили додатне количине - навео је Дико Цвијетиновић, генерални директор РиТЕ Угљевик.

Цвијетиновић је рекао да концесиони уговор омогућава ескплоатацију 7,8 милиона тона угља у комерцијалне сврхе.

Преосталих 40 милиона неће моћи користити у случају да не изграде термоелектрану три.