latinica  ћирилица
28/03/2024 |  08:31 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Шкипина: Ускоро Акциони план запошљавања (ВИДЕО)

Акциони план запошљавања за ову годину, који ће ускоро бити расписан, биће у складу са потребама тржишта, изјавио је вршилац дужности директора Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Шкипина је у нашем Јутарњем програму навео да је прошли акциони план био расписан у августу 2О23. године и да реализација није завршена, те да из тог разлога нису журили са новим.

- У августу расписан Акциони програм који није реализован у цијелости. Нови је у припреми, обављен је разговор са радницима у бироима за запошљавање, шефовима филијала и са министром рада, тако да ћемо нови план саставити на основу података са тржишта рада и да ће јавни позив бити расписан у мају мјесецу - рекао је Шкипина.

Када је ријеч о стању тржишта рада, Шкипина је навео да је на евиденцији Завода око 59.119 незапослених, међу којима је највише дипломираних економиста, правника, професора физичког васпитања и просвјетних радника, а да су најтраженија лица са завршеним техничким факултетом, којих и има најмање.

- Најтраженија занимања са евиденције Завода су продавци, обућари, столари, конобари, тесари, армирачи, возачи теретних возила, бравари, кувари, зидари, заваривачи и електромонтери. Најтраженији радници са средњом стручном спремом медицинске сестре, економски и машински техничари, док су послодавци исказали потребу и за шумарским, фармацеутским и грађевинским техничарима - каже Шкипина.

Даодао је да у односу на јануар прошле године имамо мање 5.800 незапослених лица. Подсјетио је и да програм преквалификација, који је уведен прошле године, није наишао на велико инетресовање послодаваца.

- Свега пет послодаваца се пријавило, а преквалфиковано је 15 лица. Ове године ћемо видјети да ли ћемо ићи са новим програмом јер стварно не знамо зашто послодавци нису заинтересовани. Морамо испитати тржиште и ако не буде заинтересованих, одгодићемо тај програм за неки други период - закључио је директор Завода за запошљавање.