latinica  ћирилица
28/03/2024 |  08:03 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Ковач: Препорука о чланству Приштине у Савјет Европе - преседан (ВИДЕО)

Политички комитет Парламентарне скупштине Савјета Европе је у Паризу са 31 гласом за, четири против и једним уздржаним усвојио мишљење Доре Бакојани, којим се препоручује чланство Приштине у Савјет Европе.
Парламентарна скупштина Савјета Европе (Фото:  EPA/RAINER JENSEN) -
Парламентарна скупштина Савјета Европе (Фото: EPA/RAINER JENSEN)

Два гласа против била су од посланика Србије, а по један из БиХ и Црне Горе, док је био удржан грчки посланик Алексис Ципрас.

На састанку који је одржан у Паризу гласало се за извјештај грчке посланице Доре Бакојани у којим је стајала препорука да Косово буде примљено у Савјет Европе.

- Након расправе у којој смо учествовали и изнијели своје ставове, а то је да Косово није држава, никада неће бити, и да је КиМ саставни дио Србије, да се на КиМ крше људска права, да су погазили међународно право и да нису испуњена сва три услова које је Бакојани навела прије двије недјеље, иста је окончана тако што је извјештај усвојен са 31 гласом - рекла је члан делегације Србије у Парламентарној скупштини Елвира Ковач, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Навела је да процедура давања препоруке Приштини у Савјет Европе веома убрзана, а све са циљем да се Србији нанесе штета.

- Све што се дешавало у Паризу је у супротности са процедуром Парламентарне скупштине Савјета Европе. Сав процес би требало да траје двије године, а можда и дуже. Јасно је колико желе да све то убрзају - истакла је Ковачева.

Изненадио нас је став грчког представника Ципраса који је, каже Ковачева, био уздржан, а у претходном обраћању био против.

- Давање препоруке Приштини је преседан, иако је необавезујуће мишљење - поручила је Ковачева.

Сљедеће засједање заказано је за 18. април.