latinica  ћирилица
27/03/2024 |  18:39 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Пљуште упозорења, Шмит игнорише - међународна супревизија није спојива са европском будућношћу БиХ (ВИДЕО)

Одлука Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона које се тичу заштите интегритета изборног процеса изазвала је ураган на овдашњој политичкој сцени. Нису изостала жестока реаговања из Хрватске. Највећу тежину, ипак има она из Брисела, одакле је поручено да међународна супревизија није спојива са европском будућношћу БиХ. Из Републике Српске траже Шмитову одговорност, премијер Радован Вишковић пак мисли да је све урађено како би Милорад Додик био елиминисан из политичког живота.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Хрватски народни сабор затражио је од Савјета за спровођење мира да опозове наметнуте одлуке. Испод радара јавности јуче је прошла скандалозна изјава Кристијана Шмита да је он гарант постојања Републике Српске која се противи здравом разуму, јер је Српску створио и очувао српски народ.

Европски пут БиХ и наметања законских рјешења не могу "руку под руку", умјесто да Парламентарна скуппштина усваја реформе то ради особа која се представља као високи представник. Реакција званичног Брисела ипак није дјеловала отрежњујуће на Кристијана Шмита. Није повукао своју одлуку о измјени Изборног закона.

- ЕУ наглашава да је опсежна међународна супервизија неспојива са европском будућношћу БиХ и очекује од свих актера да се понашају одговорно и покажу уздржаност у периоду који је пред нама - рекао је портпарол ЕУ Петер Стано.

Умјесто уздржаности бошњачки политичари из тзв. Тројке показали су усхићеност Шмитовим интервенцијама. Предсједник ХНС-а Драган Човић пак позива ОХР и ПИК да опозову одлуку због несагледивих посљедица по евроинтеграције. Да је нормална особа Кристијан Шмит би већ био у авиону за Њемачку-поручују из Републике Српске.

- Нелегални Кристијан Шмит без легитимитета Савјета безбједности који глуми потрчка америчке амбасаде тренутно има против себе два народа и један ентитет, ЕУ и СБ. Па на основу чије силе онда Кристијан Шмит уопште постоји и ради? - упитао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

- Постојање Кристијана Шмита је негација постојања БиХ. БиХ није држава, она је нешто, нека колонија, његова прћија али највећи проблем јешто 50 одсто БиХ подржава Шмита, жели да живи у колонији, потчињени Шмиту а имате један други дио БиХ који се зове Република Српске, која поносно држи своје институције, држи Дејтонски споразум - навео је министар унутрашњих сполова Републике Српске Синиша Каран.

Суштина Шмитове насилне интервенције у изборно законодавство јесте елиминисање Милорада Додика из политичког живота -сматра премијер Српске. Предсједник Владе Српске Радован Вишковић каже да се то види из члана 8 наметнутог Изборног закона, у којем се прецезира да са правоснажношћу судске пресде престаје службена дужност.

- Ово је рађено због предсједника Републике Српске и те журбе и судске пресуде која ће бити у овом контексту. Међутим у постојећем закону то није писало тако и овај послушник нечијих налога а зна се чијих, које амбасаде, је морао ово да уради како би то имало неки свој слијед, а све је замотано у "целофан” како се Срби не би досјетили. Али Срби су одмах препознали подвалу - изјавио је Вишковић.

"Џаба" се Кристијан Шмит заклиње да ради у интересу грађана. Чињеница да је исхитреном одлуком изазвао политички цунами у БиХ, у којој је владала мирна и позитивна атмосфера након отварања приступних преговара са ЕУ. Шта је сљедеће за чиме ће посегнути неизабрани странац?

- Комплетан српски народ у Републици Српској нема ништа против техничких измјена Изборног закон, али имамо против тога да појединац који мисли да може да намеће одлуке по којима ћемо ми живјети у Српској. Нису ми јасни људи у Федерацији који прихватају да може да постоји појединац који може да уређује њихиове животе - истакао је министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Апсурд је да се Кристијан Шмит позива на Бонска овлаштења којих нема у Дејтонском споразуму, још нечувенија је тврдња да је он гарант постојања Републике Српске. Ако је и од Шмита, превише је.

- Ја сам гарант постојања и Републике Српске и Федерације БиХ и то је моја дужност у складу са Дејтонским мировним споразумом - рекао је Шмит.

- Е сада је ово кључно питања колико ћемо се изборити са таком несувислом изјавом и твдрњом да је Кристијан Шмит власник Српске и ФБиХ. Када добијемо одговоре из земаља потписница и свједока Дејтонског споразума и када у Савјету безбједности чују такву глупост, онда ћемо видјети шта даље - навела је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић.

Даље ће бити тешко поправити штету на унутрашњем политичком плану насталу интервенционизмом Кристијана Шмита. Наметањем чак 114 измјена Изборног закона поништени су позитивни кораци на европском путу, Хрвати се посебно осјећају изаграни, зато Шмитове одлуке постају дио изборне кампање у Хрватској.

-БиХ, статус Хрвата, данас смо видјели да је некакав Шварц, Шворц, Шулц донио измјене Изборног закона , дакле то је некомпетентна колонијална управа. Право Хрвата да имају право бирати свог представника се безобразно игнорира - додао је предсједник Хрватске Зоран Милановић.

Извјесно је да ће посланици странака Тројке Шмитове измјене Изборног закона покушати да прогурају кроз ПС БиХ као што је извјесно да неће добити подршку владајући странака из Српске и ХДЗ. Све и да прође кроз Представнички дом биће заустављен у Дому народа. Питање је онда по којем Изборном закону ће ЦИК расписати и провести локалне изборе, постојећем или Шмитовом измИјењеном.