latinica  ћирилица
27/03/2024 |  16:25 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Кришто упутила писмо званичницима ЕУ: БиХ треба Изборни закон који неће бити продукт наметања

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто упутила је данас писмо предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу, предсједници Европског парламента Роберти Метсоли, високом представнику ЕУ за вањске послове и безбједносну политику Жозепу Борељу и комесару Европске комисије за сусједство и проширење Оливеру Вархељију везано за Изборни закон, а у контексту европског пута БиХ.
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

Кришто је подсјетила на недавно отварање преговора и рекла како је свима у БиХ јасно да је за БиХ од посебног значаја цијелокупна изборна реформа.

Истакла је како БиХ као будућа земља чланица Европске уније треба Изборни закон који неће бити продукт наметања или прегласавања.

У складу с тим, Кришто је подсјетила да се са посебном пажњом ради на усаглашавању измјена и допуна Изборног закона.

- Надлежно министарство правде је 21. марта 2024. упутило у процедуру нацрт Закона. Исти се тренутно налази у јавној расправи на који сви у БиХ у овоме тренутку могу дати своје коментаре и амандмане - наводи се у писму.

Рекла је како је наметање опсежне међународне супервизије од чак 114 исправака неспојиво са европском будућности БиХ, а најпогубније је за независну и суверену БиХ, узевши у обзир да се ради о Закону на којем се темељи демократски систем и који је послије Устава БиХ, најважнији правни акт.

- Чврсто мислим да наметање одлуке о измјенама и допунама Изборног закон БиХ, за мене, као предсједавајућу Савјета министара представља један неочекивани изазов на који ћемо, скупа са Вама, морати одговорити на начин да се не угрози наш ЕУ пут, као нити рад институција БиХ, јер управо институције у БиХ морају преузети одговорност за доношење свих одлука - истакла је Кришто у свом писму високим званичницима ЕУ.

На крају писма, Кришто је истакла како је потребно наставити сарадњу и заједнички рад, те "јачати повјерење и поштовање између нас у БиХ, те дати подршку рјешењима које ће бити резултат рада институција БиХ".

Исказала је увјерење да је само тако могуће направити искорак "хитно потребан за све нас у БиХ па и наш европски пут".