latinica  ћирилица
27/03/2024 |  12:26 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Нешић: Срби нису на послужавнику туђих интереса

Кристијан Шмит већ дуже вријеме борави у БиХ мислећи да је високи представник. Није, заправо је туриста. Он се мјесецима оглашава по разним питањима мислећи да његова ријеч нешто значи. У реалној политици, његова ријеч не мијења ништа, изјавио је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.
ДНС - Фото: илустрација
ДНСФото: илустрација

У саопштењу ДНС-а Нешић истиче да је нелегалан и Шмитов потпис на документу за који су га, како каже, лагали да представља закон.

- То није закон, законе доносимо у нашим легалним и демократским институцијама. Кристијана Шмита слагали су они који му потурају идеје од којих БиХ може само потонути у дубоку кризу, у њиховим сулудим геополитичким играма који од нас треба да направе народе на послужавнику, а не народе у срцу Европе - нагласио је Нешић.

Срби и српски народ, каже предсједник ДНС-а, на то не пристају.

- И јасно и гласно као Срби морамо рећи одлучно и снажно НЕ, достојни наше славне историје и наших очева који су стварали Републику Српску. Оно што је Шмит потписао, БиХ ставља у колонијални статус, само у колонијама суспендован је Парламент и законе доноси странац - навео је Нешић.

Таква одлука, истиче, потпуно обесмишљава не само изборни процес већ сам институт избора.

- Смисао избора у свакој држави на свијету је избор посланика чији је једини задатак доношење закона. Поштовани партнери, који је смисао избора у БиХ, ако законе не доносе посланици већ их намеће појединац, странац? Годину дана разговарамо о измјенама Изборног закона. Република Српска није поставила ни један услов, ни један захтјев. Услове су постављале странке из Федерације. Све техничке измјене прихватљиве су за Републику Српску - истиче Нешић.

Он је још једном позвао партнере да у Парламентарној скупштини БиХ усвоје измјене Изборног закона које су готово све усаглашене.

- Ако је циљ Изборни закон, то можемо сутра учинити. Ако је циљ понижење БиХ и прије свега њених народа, Република Српска, поново истичем, у том неће учествовати и на то неће пристати - стоји у саопштењу ДНС-а.