latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:45 ⇒ 14:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Политико: Нестали осјетљиви досијеи највиших полицијских званичника Европола

Полицијску агенцију ЕУ (Европол) погодила је велика криза након што су осјетљиви досијеи највиших полицијских званичника нестали.
Европол - Фото: РТРС
ЕврополФото: РТРС

Према интерној биљешци, у коју је портал Политико имао увид, ти подаци који се чувају у сједишту Европола у Хагу под кључем нестали су прошлог септембра, а међу несталим досијеима су и штампани досијеи извршне директорке Европола Кетрин де Бол, њена три замјеника и других високих званичника.

Европолове осетљиве штампане ХР датотеке чувају се закључане у сефу, у просторији која је ограничена на особље са ограниченим приступом, а врло мали број људи зна шифру сефа.

- Управа Европола је 6. септембра 2023. обавијештена да су лични досијеи неколико чланова особља Европола нестали - наводи се у биљешци.

Додаје се да од тада покушавају да установе како је до тога дошло.

- С обзиром на улогу Европола као органа за спровођење закона, нестанак личних досијеа чланова особља представља озбиљан инцидент кршења безбедности и личних података - наводи се у биљешци.

Бриселски портал подсјећа да је Европол једна од највећих агенција Европске уније, да координира велике међународне истраге и операције са националним полицијским властима и партнерима као што су Интерпол и амерички ФБИ.

Портал навбоди и да су се неки од несталих досијеа поново појавили када их је један грађанин пронашао напуштене на јавном месту у Хагу и однио у локалну полицијску станицу.

Портпарол хашке полиције Стивен ван Сантен рекао је да је та полиција била укључена у неке детаље везане за текућу интерну истрагу Европола.

Нестали досијеи могу да садрже информације о пријави за посао службеника, релевантној обуци, датумима рођења, статусу брака, издржаваним лицима, тренутној адреси и друге редовне информације.

Неименовани извор Политика навео је да је након инцидента, шеф људских ресурса у Европолу Масимилијано Бетин стављен на административно одсуство, који нијер желео да коментарише случај.