latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:26 ⇒ 13:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Петронијевић: Најављен пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе - кршење правила

Предсједник Центра за обнову међународног права Горан Петронијевић изјавио је данас да најављени пријем међународно непризнатог Косова, који је уставно правно саставни дио Србије, у Савјет Европе представља једну врсту кршења основих правила функционисање тог органа.
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Горан Петронијевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

Он је за Тањуг рекао да сматра да ће то изазвати ланчану реакцију и кризу Савета Европе јер је, према његовим ријечима, неко наумио да заврши оно што је започео по питању Косова и по питању БиХ, односно Републике Српске прије промјене структуре европских органа, односно избора за Европски парламента као и прије америчких избора.

- То је једна озбиљна криза, укључујући и ову кризу и рат између НАТО-а и Русије у Украјини која може да ескалира на веома тежак начин. Оно што је велика опасност то је да западне силе, односно неолиберализам који је почео ове ратове, који управља САД и њиховом спољном политиком у овом контексту, може своју стратегију непрекидних криза и ратова преместити на Балкан. Сада губе у Украјини и бојим се да Балкан не буде сљедећа тачка - навео је он.

На питање шта такозваном Косову доноси чланство у СЕ, Петронијевић је рекао да се не ради о томе каква су овлашћења СЕ, већ о томе да тзв. Косово само по себи није међународно призната држава, истакавши да пет сталних чланица СЕ имају сличне проблеме, али да су оне прихваћене као државе са неријешеним територијалним проблемом у цјеловитим границама.

- Имамо пет чланица ЕУ које нису признале и не признају Косово, то су све ствари које су проблематичне. Имате државе које су иступиле из СЕ, Русија, Бјелорусија, Азербејџан. Тај орган се јако љуља, мислим да ово представља једну врсту пуцња у сопствену ногу. Овакву одлуку ће сада највјероватније донијети, јер да нису тајном дипломатијом обезбиједили двотрећинску већину, вјероватно не би ни улазили у тај процес - оцијенио је он.

Уколико Косово буде примљено у СЕ, Петронијевић каже да би у том случају Србија морала да донесе одлуку да иступи из Савјета Европе јер не може бити у истом органу као део њене територије који се се сада прихвата као посебна држава, зато што би то, сматра он, фактички значило прећутно признавање Косова као државе.

- То ми сигурно нећемо учинити, како и на који начин сад из тога изаћи, то је сад велики проблем и претпостављам да ће то бити предмет обраћања предсједника Србије Александра Вучића који је најављен - изјавио је Петронијевић.