latinica  ћирилица
26/03/2024 |  18:10 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Послије напада у Москви, у Српској појачане мјере безбједности на јавним мјестима (ВИДЕО)

Нема непосредне пријетње од терористичког напада у Републици Српској и Федерацији БиХ, али су све полицијске агенције предузеле превентивне мјере. Ово су потврдили министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран и министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић. У Републици Српској појачане су мјере безбједности на јавним мјестима - посебно тржним центрима, институцијама и школским установама.
Мјере безбједности у Српској - Фото: РТРС
Мјере безбједности у СрпскојФото: РТРС

Након терористичког напада у Москви интензивирана је и сарадња са међународним полицијским агенцијама.

У Србији је појачано и присуство патрола војне полиције на трговима, тржним центрима, жељезничким станицама.

Појачане су полицијске патроле са дугим цијевима у општинама и градовима у Српској и БиХ након терористичког напада у Москви.

Безбједносна ситуација је задовољавајућа, потврдио је и министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

Ипак, након тероризма у руском главном граду, посебно у вријеме када траје израелско - палестинска криза, сукоби у Украјини, мјере треба да буду подигнуте на виши ниво.

- Генерално гледајући наведена дешавања у свијету не можемо у потпуности искључити терористичке активности на нашим просторима, иако ћемо констатовати да тренутно не постоји релевантни показатељи који би указивали на терористички напад - рекао је Каран.

Појачане су превентивне, али не и репресивне мјере.

Није искључено да ово што се десило у Русији може бити повод неким радикалним групама и појединцима у БиХ.

Такође пријети и мигранска криза што може представљати безбједносну опасност. Зато ништа се не смије препустити случају.

- Све безбједносне агенције предузимају одређене мјере и радње. Могу исто тако да похвалим и полиције Републике Српске и Федерације које су предузеле одговарајуће мјере и радње. Већ данас можемо видјети на улицама широм БиХ појачано присуство припадника униформисане полиције - истакао је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

Иако у региону, посебно на Косову и Метохији, те Федерацији БиХ постоје потенцијалне терористичке ћелије, стручњаци за безбједност сматрају да Српској и Србији не пријети опасност од тероризма због, како каже, политика које воде.

- Управо из разлога што ове земље и њихове владе не воде политику мијешања у неке друге државе, немају никакве освајачке или територијалне претензије, што и јесте главни циљ обрачуна постојећих терористичких организација које се на тај начин свете или реагују према сличним владама - нагласио је Мирослав Бјеговић, професор безбједносних наука и специјалиста за тероризам.

Будност служби огледа се и у појачаној сарадњи са међународним полицијским агенцијама.

Размјењују информације у циљу спречавања нових терористичких напада.

- Идентигфиковали смо нека лица по плавој потјерници, америчкој, која се могу довести у везу са тероризмом - додао је министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

Стручњаци су сагласни да већа опасност од евентуалног терористичког напада пријети земљама западне Европе.

Италија је уочи ускршњих празника појачала мјере, а исто је учинила и Француска.