latinica  ћирилица
26/03/2024 |  17:51 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Стјепановић: Републичка изборна комисија надлежна за изборе на територији Републике Српске

Правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић рекао је да је суштинска разлика Изборног закона Републике Српске, чија је радна верзија објављена, у односу на Изборни закон БиХ, у томе да ће Републичка изборна комисија бити надлежна за све изборе које се проводе на територији Републике Српске.
Лазар Стјепановић - Фото: РТРС
Лазар СтјепановићФото: РТРС

Стјепановић је навео да би, према радној верзији, Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ остала надлежна за избор чланова Предсједништва БиХ и посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он је рекао за АТВ да се Изборни закон Републике Српске односи на изборе које се проводе на територији Републике Српске.

- Ту имамо избор посланика Народне скупштине, избор предсједника и потпредсједника Републике Српске, локални избори, избор делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, док с друге стране не обухвата избор чланова Предсједништва БиХ и избор посланика у Представничком дому обзиром да је то заједнички ниво и за то је надлежна ЦИК БиХ - истакао је Стјепановић.

Изборни закон Републике Српске прописује надлежности Републичке изборне комисије, градске изборне комисије, општинске изборне комисије, бирачких одбора, као и начин њиховог именовања.

- Затим имамо заштиту изборног права, понашање медија у изборној кампањи, финансирање изборне кампање и на крају казнене одредбе - навео је Стјепановић.

Он је додао да је један од органа који би се појавио усвајањем овог закона секретаријат, односно административно тијело које би помагало Републичкој изборној комисији у свом раду.

- Они би такође доносили одређени број правилника и упутстава који су потребни за само спровођење избора, али сам закон садржи све оно што је потребно да би се један изборни циклус спровео у складу са законом - рекао је Стјепановић.

Он је напоменуо да би се Републичка изборна комисија финансирала из буџета Републике Српске.

Говорећи о измјенама Изборног закона које је наметнуо Кристијан Шмит, Стјепановић је рекао да му је нејасна била његова најава јер се прича о отварању преговора БиХ, а не Шмита.

- Овдје се поставља питање да ли је ово европски пут Шмита или БиХ - навео је Стјепановић.

Он је указао да су већ формиране радне групе и интензивно су радиле на проналажењу заједничког рјешења за измјене Изборног закона БиХ.

- Ставови су се прилично приближили и мислим да ће се доћи до заједничких рјешења и приједлога који би могли бити прихваћено од све три стране - додао је Стјепановић.