latinica  ћирилица
26/03/2024 |  14:43 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара; Упутили апел надлежнима

У протеклих 10 дана болницу "Србија" напустила су два доктора и шест медицинских сестара и техничара, који одлазе да раде у приватну болницукоја се ускоро отвара у Сарајеву.
Горан Мотика - Фото: РТРС
Горан МотикаФото: РТРС

- Ми као Струковни синдикат медицинских сестара и техничара осјећамо потребу и дужност да се обратимо јавности, а и да апелујемо на надлежне институције да се што прије укључе у рјешавање овог проблема који ће сигурно негативно утицати на Болницу "Србија" као и становнике Сарајевско-романијске регије - наводи Горан Мотика, потпредсједник Струковног синдиката.

Плате медицинских сестара и техничара у Републици Српској су ниске, односно највећа плата медицинске сестре у Републици Српској за сестре које имају краћи радни стаж износи око 1.120 КМ основна, а са урачунатим ноћним радом и приправностима око 1.440 КМ. Медицинске сестре и техничари који имају око 28 година радног стажа имају основну плату око 1.370 КМ, а са урачунатим ноћним радом и приправностима око 1.570 КМ.

- Плате које им се нуде у поменутој болници дупло су веће од плата у нашој установи - наводи Мотика.

Граница између Источног Сарајева и Сарајева је само једна улица, што је такође отежавајућа околност за нас јер ни превоз, ни удаљеност није никакав проблем.

Болница "Србија" је новосаграђена установа, која има одличне услове за рад што сигурно није разлог за одлазак, само што ће сада огроман проблем настати са недостатком кадра. Управа болнице даје свој максимум што се тиче редовности исплата у односу на раније периоде, те на висину примања у оквиру законских могућности. 

- Проблем је на нивоу државе и надамо се да ће се надлежни органи увидјети проблематику и што прије изнаћи рјешење - поручио је Мотика.