latinica  ћирилица
26/03/2024 |  10:03 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

Сијековац: Обиљежавање 32 године од злочина над недужним српским цивилима; Положени вијенци код спомен-крста (ФОТО)

У Сијековцу код Брода обиљежавање 32 године од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.
Сијековац, помен - Фото: РТРС
Сијековац, поменФото: РТРС

Помен жртвама служиo се у порти Цркве Свете великомученице Огњене Марије, а присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Код спомен-крста у порти цркве Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу положени су вијенци.

Обиљежавању су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, те делегација Народне скупштине.

Додик положио цвијеће (Фото: РТРС)

Помену је присуствовао начелник општине Брод Зоран Видић и околних локалних заједница, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука и огранизација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и грађани.

Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас је у Сијековцу код Брода положила вијенас на мјесту масовне гробнице одакле су ексхумирани посмртни остаци 59 српских цивила међу којима је било 23 дјеце.

Сијековац, положено цвијеће (Фото: РТРС)

Предсједница Републичке организације Исидора Граорац поручила је да се мора његовати култура сјећања и обилазити ова мјеста.

- Срби морају да се сјећају шта се дешавало у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату како се такви брутални злочини никада више не би поновили - навела је Граорац.

Она је подсјетила да је ова масовна гробница ексхумирана 2004. године, а Срби чији су посмртни остаци извађени из те гробнице страдали су 1992. године у Сијековцу.

Фото: РТРС

Подсјећамо, 26. марта, 1992. године, у Сијековцу убијено је девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Обиљежавању ће присуствовати званичници Републици Српској.