latinica  ћирилица
25/03/2024 |  14:04 ⇒ 14:18 | Аутор: Агенције

Амбасада САД о приједлогу измјена Изборног закона

Из Амбасаде САД у БиХ саопштено је да би амандмани на Изборни закон БиХ, које је предложило Министарство правде мало допринијели јачању интегритета изборног система у БиХ.
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

Из ове амбасаде навели су да се амандманима уводе веома проблематичне промјене Изборног закона БиХ, посебно оне које се односе на избор чланова Предсједништва БиХ.

Додају да правни стручњаци стално наглашавају да је за провођење пресуда Европског суда за људска права у вези са Предсједништвом БиХ потребно промијенити Устав БиХ.

- Овим приједлогом би се de facto увела хрватска изборна јединица у Федерацији БиХ, о чему је било говора и што је одбачено за вријеме разговора - које су помогле САД и ЕУ - о уставној и изборној реформи 2021. и 2022. године. Неће се постићи напредак по питању провођења пресуда Европског суда за људска права у вези са Предсједништвом БиХ уколико ХДЗ БиХ настави да наново предлаже и инсистира на политички и правно проблематичним измјенама Изборног закона БиХ. ХДЗ БиХ не може на силу доћи до рјешења које преферира - мора искрено преговарати и радити на изградњи консензуса и компромиса неопходних за промјену Устава БиХ. Странка је за то имала веома много времена, али то није урадила - истакли су из Амбасаде САД.

Појашњавају да би се амандманима које предлаже Министарство правде БиХ, којим руководи ХДЗ-ов министар Давор Буноза, промијенио метод избора свих легислативних тијела на начин да се фаворизују веће етно-националне странке, што би могло имати девастирајуће посљедице по опозиционе политичке странке широм БиХ.

- Амандманима се, такође, Централна изборна комисија излаже политичкој манипулацији, умјесто да се јачају њених капацитети. Коначно, овим амандманима се не смањује контрола политичких странака над бирачким одборима, што је кључна реформа неопходна за јачање демократије у БиХ - наводи се у саопштењу.

Из Амбасаде САД наводе да је сврха закона о јачању интегритета изборног процеса у томе да грађани поново стекну повјерење у демократске процесе у земљи, између осталог, тако што ће се осигурати да се гласови бирача збрајају онако како су грађани гласали.

Додају да није сврха да се лидери етно-националних политичких странака који су, како кажу, најодговорнији за подривање демократије у БиХ, додатно учврсте на позицијама власти.

- За жаљење је, али није изненађујуће, да неке политичке странке настоје искористити слабости постојећег изборног система, умјесто да настоје да осигурају да се поштује воља бирача - наводи се у саопштењу.