latinica  ћирилица
23/03/2024 |  21:55 | Аутор: СРНА

Будимир: Нетипичан терористички напад - тотални рат против Русије

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да терористички напад у Москви представља тотални рат против Русије, те оцијенио да је ријеч о некарактеристичном нападу јер нема катаклизмичну димензију будући да у њему нису учествовали класични исламски терористи, који по правилу гину у нападу, него је овдје ријеч о људима који су побјегли са мјеста злочина.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

- У исламском тероризму нема циља за преживљавање и ово ће бити предмет анализе људи који се баве овим питањима безбједности - оцијенио је Будимир.

Он је оцијенио да Русија све више улази у један сукоб који ће користити сва оружја - од хибридног рата, психолошког, специјалног рата и самог тероризма који сада погађа оно што је иза фронта.

- Суштина је да се покаже да нико није сигуран и да су мете које се налазе у Москви легитимне - рекао је Будимир.

Будимир је рекао да је јасно коме је ово циљ, те истакао да је Русија држава која је током двије године, колико траје специјална војна операција у Украјини, успјела да задржи међуетничке односе између различитих религија и конфесија, да не буде великих тензија.

- Индикативно је да се спомињу Таџици, који су дубоко повезани са Авганистаном и да они нису руски држављани. То показује да је терор по унутрашњости у Русији да ће се сама Русија морати више мобилисати када је ријеч о обезбјеђењу - рекао је Будимир.

Осврћући се на сукоб Русије и Украјине, Будимир је напоменуо да Москва мора да побиједи, те да се из изјава руског руководства, посебно предсједника Владимира Путина може видјети да је јасан циљ - поразити непријатеља.

Будимир је оцијенио да Русија у том сукобу још штеди Украјину, у поређењу са начином ратовања на Блиском Истоку.

- Из овог рата Русија излази са великим војним искуством и тога се Запад боји и зато је за Русију битно да одржи стабилност - рекао је Будимир и указао да је Русија успјела да бајпасује проблеме са гасом и сада је у стабилној фази, те се зато сада напада унутрашњост Русије.

Говорећи о намјерама да се у УН, у Генералној скупштини, поново покрене питање Сребренице, Будимир је рекао да је то наратив Бошњака - константност јер знају да то не може да прође у Савјету безбједности због вета сталних чланица Русије и Кине.

- То су диверзије и показује шта грађанистичка бошњачко-муслиманска политичка екипа у БиХ, а то је апсолутна доминација и њихова истина - рекао је Будмир за АТВ.

Он је навео да су и због тога односи Срба и Руса важни, јер кад је слаба Русија, Србија је пред борбом за свој опстанак, а то је и историја показала.

- Морамо да са Русијом имамо значајне односе, као и јасно дефинисане односе са Бриселом. Не смије се играти са питањем војне неутралности - рекао је Будимир.

Будимир је рекао да је важна домаћа политика, а да подршка са стране даје додатни допринос.

- Важно је да руководство Српске зна шта су минимуми стратешких интереса - нагласио је Будимир.

Према званичним подацима Руског истражног комитета, у синоћњем терористичком нападу у концертној дворани "Крокус" у Подмосковљу погинуле су 133 особе.

Министарство здравља Московске области објавило је да је у нападу рањено 140 људи, а да их је у болнице смјештено 105.

Званична Москва саопштила је да су ухапшена четири нападача осумњичена за масакр, а приведено је укупно 11 људи.