latinica  ћирилица
23/03/2024 |  20:04 | Аутор: СРНА

Бојић: Подршка преговарачком статусу, али не науштрб Српске

Савез независних социјалдемократа /СНСД/, као највећа партија у Републици Српској, у наредним данима заузеће јединствен став о добијању преговарачког статуса БиХ са ЕУ, рекао је потпредсједник СНСД-а Мирослав Бојић, истичући да је СНСД за отварање тог поглавља, али не науштрб Републике Српске и српског народа.
Мирослав Бојић - Фото: РТРС
Мирослав БојићФото: РТРС

- У наредним данима руководство Републике, на челу са предсједником Милорадом Додиком и српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић, заузеће одређене ставове на који начин ћемо ми учествовати у тим преговорима. Мислим да ми требамо бити носиоци тих преговора у наредном периоду - поручио је Бојић.

Он је поновио да је свима жеља да БиХ уђе у ЕУ, али не по било коју цијену, него само ако је то заједнички интерес свих старана и ако ће то донијети опште добро за становништво.

- У том случају смо за преговоре, и бићемо ту сигурно коректан партнер - рекао је Бојић.

Он је навео да је процес пред Судом БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милоша Лукића "уштиман" и све с циљем да буде оштећен српски народ и нанесена штета српским институцијама и легитимним представницима Срба.

Бојић је навео да је такав наставак развоја ситуације, па и када је ријеч о ЕУ интеграцијама, неприхватљив за Републику Српску.

Говорећи о страначким активностима СНСД-а, Бојић је навео да је странка спремна за изборе и да су већ у многим локалним заједницама сигурни у изборну побједу за начелнике и градоначелнике на предстојећим локалним изборима.

- Наш циљ је да задржимо постојећи број општина и градова на којима смо побиједили на изборима 2020. године, а с друге стране да добијемо још одређене општине, да побиједимо заједно са нашим коалиционим партнерима - рекао је Бојић за АТВ.

Упитан гдје очекује да ће бити највећи изборни изазов за ту странку, Бојић је рекао да ће то бити Бањалука и Бијељина.

- Сигурно је да ће то бити фокус нашег дјеловања - поручио је Бојић, додајући да су СНСД-у све општине једнако битне.

Када је ријеч о кандидатима за изборе у Бијељини и Бањалуци, Бојић је навео да СНСД у тим одборима има неколико квалитетних кандидата.

- И ми смо у дилеми који је од тих кандидата најквалитетнији - рекао је Бојић.

Он је истакао да ће СНСД, заједно са комплетним српским корпусом, имати кандидата који ће 100 одсто да побиједи на изборима у Сребреници. "То је једино сигурно", истакао је Бојић, поручивши да ће Срби у Сребреници бити јединствени.

Бојић, који је и градоначелник Лакташа, рекао је да тај град тренутно има више од 300 милиона КМ инвестиција.

- Лакташи су у овом моменту град у БиХ са највише инвестиција - истакао је Бојић.