latinica  ћирилица
23/03/2024 |  17:41 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Капитална улагања у водопривредне објекте у Републици Српској (ВИДЕО)

Да би се заштитило од поплава Воде Српске настављају са реализацијом друге фазе пројеката вриједности око 19 милиона евра из кредитних средстава Европске инвестиционе банке. Актуелни су радови на територијама осам локалних заједница. До сада је у водопривредне објекте за одбрану од поплава у Српској уложено 55 милиона евра.
Дрински насип - Фото: СРНА
Дрински насипФото: СРНА

Радови на првој фази дринског насипа у Семберији, у дужини од 2,8 киломтара од црпне станице у Јањи, почели су крајем фебруара. Вриједност инвестиције је око два милиона марака. Насипом се штити више од 19.000 хектара обрадиве површине.

- Дуж ријеке Дрине имамо изграђен насип у дужини од осам километара у доњем току. Међутим, остали дио је незаштићен и самим тим је угрожено око 30-так хиљада становника - истакао је Мирослав Чвргић, помоћник директора за управљање водма ОРС Саве ЈУ "Воде Српске".

На ријеци Сави у Семберији приводе се крају и радови на реконструкцији црпне станице Тополовац. Нови објекат, савремена технологија, трафо-станица, замијенили су инфраструктуру изграђену 60-их година прошлог вијека.

- Од 17 црпних станица које се налазе на подручју савског слива од Козарске Дубице, преко Градишке, Српца, до Семберије, 12 ће бити потпуно реконструисано, док ће пет станица бити дјелимично реконструисано - каже Владан Чукић, начелник Одјељења за поплавно подручје Семберије ЈУ "Воде Српске".

Међу највећим инвестицијама у вриједности од преко осам милиона марака је уређење насипа на ријеци Босни у Модричи и регулација корита ријеке Врбас. Радови се изводе на подручју општина Лакташи и Бањалука у дужини од 1.260 метара и то средствима кредитираним од ЕИБ у висини од шест милиона КМ плус ПДВ.

У току је и санација потока Граб и Лијешањ на подручју Добоја. Урађено је већ 80 одсто радова, а изградњом насипа Добоја добија уређено шеталиште. Вриједност инвестиције је око 800.000 марака.

За регулацију корита Хоче у Зворнику, Милошевице у Приједору и Студеног Јадра у Милићима, обезбијеђено је више од четири милиона марака.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Саво Минић подсјећа да су Водама Српске исплаћена сва средства за хитну санацију водопривредних објеката.

- Једна велика инвестиција на санацији клизишта ријеке Саве у Српцу и Козарској Дубици и на вододтоку Мљечанице су инвестиције које су биле нужне и преко ресорног министарства и ЈУ Воде Срспке су у цијелости завршене. Данас је исплаћен износ од 2.400.000 марака - рекао је Минић-

У инфраструктуру за заштиту од поплава од 2016. до 2020. године уложено је 55 милиона евра. Са новим кредитним средствима Европске инвестиционе банке од 19 милиона евра, инвестиције у пројекте заштите од поплава су међу највећим капиталним инвестицијама Републике Српске.