latinica  ћирилица
23/03/2024 |  11:32 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Дачић: Запад оспорава сврху сједнице Савјета безбједности УН о агресији НАТО на СРЈ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће присуствовати сједници Савјета безбједности УН о агресији НАТО-а на СР Југославију, али да је питање да ли ће засједање у Њујорку, заказано за понедјељак, 25. март на иницијативу Русије, бити одржано због противљења западних земаља.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/)

Одговарајући на новинарска питања након сједнице Савјета за националну безбједност, Дачић је указао на то да постоје бројне назнаке да ће неке западне земље поставити питање сврхе расправе о агресији НАТО-а на СРЈ, додајући да шаљу сигнале да је њихов став да је то губљење времена.

- Ми смо спремни за учешће, али да ли ће до њега доћи то је питање сталних чланица Савјета безбједности УН. До сада су одржаване сједнице ако их је иницирала нека стална чланица Савјета безбједности. Међутим, кад смо ми у питању, не би било први пут да се нека пракса промијени - рекао је Дачић.

Он је објаснио да ће процедурално гласање, ако до њега дође, значити да ће се уочи сједнице гласати да ли ће она бити одржана или не.

Дачић је истакао да Србија нема ништа против учешћа брифера на тој сједници, али да се противи учешћу Приштине.

- Треба да се води рачуна о томе да је ријеч о сједници посвећеној агресији НАТО-а на СРЈ. То значи да представници Приштине немају ту шта да траже, јер ово није Унмик да се расправља о извјештају генералног секретара УН. То нема везе са овим питањем, искључиво везаном за односе СРЈ и НАТО-а - рекао је Дачић.