latinica  ћирилица
23/03/2024 |  11:03 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Број жртава терористичког напада у Москви повећан на 115; Приведено 11 особа (ФОТО/ВИДЕО)

Повећава се број жртава терористичког напада у концертној дворани "Крокус сити хол" у Москву. Убијено је 115 људи, међу којима је и троје дјеце. Број жртава могао би бити и већи, саопштио је Истражни комитет Русије. Рањених је више од 127 људи, од којих је 107 хоспитализовано.
Терористички напад у Москви (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Терористички напад у Москви (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Приведено је 11 особа, међу којима и четворица терориста који су директно учествовали у терористичком чину. Ухапшени су у близини границе с Украјином.

Грађани у редовима чекају испред болница и домова здравља да би дали крв. Људи се окупљају на градским трговима широм Русије и свијета да би одали почаст страдалима у стравичном терористичком нападу.

Москва - грађани одају почаст (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Напад на тржни центар догодио се око 20 часова по московском времену. Очевици терористичког напада који је потресао Русију, али и свијет описали су стравични масакр.

- Видио сам талас људи испод бине како јури из једног дијела сале у други. Онда сам јасно чуо пуцње. Није био ватромет, већ пуцњи. Доље сам видио човјека са митраљезом. Био сам јако далеко, горе на балкону, нисам могао да видим детаље. Видио сам да је човјек са пушком носио неку браон униформу или нешто слично. Не знам да ли је то био панцир или нека специјална одјећа. Један човјек је имао капу, па сам видио другог. Чинило ми се, колико сам успио да видим, тамо су била тројица - рекао је очевидац пуцњаве у "Крокус Сити Холу" Дејв Примов.

- Био сам тачно тамо, на западној страни тржног центра. Одједном сам чуо звуке петарде, али нисам имао појма шта се заправо дешава. Онда сам видио гомилу људи како трче. Рекли су ми на руском да постоји пуцњава или тако нешто. Још увијек не знам шта се догодило. Дакле, дошао сам до западне стране тржног центра пратећи прву гомилу људи који се повлаче - истакао је очевидац пуцњаве Ченг Јиминг.

Московски студент Никита Агапов стигао је у Крокус забринут за другарицу из разреда која је присуствовала концерту рок- групе. Након што је престала да одговара на поруке, Агапов је одлучио да је потражи. Испоставило се да је безбједно евакуисана.

- Дакле, није одговарала никоме на поруке и у том тренутку сам кренуо овамо у случају да је можда потребна нека помоћ. Веома ми је жао због цијеле ситуације - изјавио је Агапов.

Москва наставља истрагу стравичног терористичког напада.

- Истражиоци Истражног комитета, криминолози, стручњаци, заједно са оперативним службама Федералне службе безбједности и Министарства унутрашњих послова Русије, тренутно подижу тијела погинулих. Нажалост, морамо рећи да се број смртних случајева повећава - изјавила је портпарол руског истражног комитета Светлана Петренко.

Шеф Федералне службе безбједности саопштио је да је приведено 11 лица, међу којима и четворица терориста који су директно учествовали у терористичком нападу. Терористи су имали намјеру да пређу границу Русије и Украјине и имали су контакте на украјинској страни, наводе у Федералној служби безбједности.

Секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев рекао је да ће сви одговорни за терористички напад бити кажњени.

Предсједник Русије Владимир Путин дао је сва потребна упутства у вези са оним што се догодило у "Крокус сити холу "у Москви, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Ако се потврди да је ријеч о терористима који се доводе у везу с кијевским режимом, нема другог начина него третирати их као такве и сваки од њих мора бити немилосрдно неутралисан као терориста, поручио је замјеник предсједавајућег Савјета безбједности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

Кијев није умијешан у напад на концертну салу "Крокус сити хол" у близини Москве, изјавио је савјетник украјинског предсједника Михаил Подољак.