latinica  ћирилица
23/03/2024 |  09:16 | Аутор: СРНА

Ђумић: Потребно емоционално описмењавање друштва

Медији и друштвене мреже могу имати велики утицај на малољетна лица, о чему говори план терористичког напада на школу у Требињу који је сачинио малољетник из Билеће, а што подсјећа на прошлогодишње масовно убиство у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, рекла је психолог Ирена Ђумић Јурић Маријановић.
Ирена Ђумић Јурић Маријановић - Фото: РТРС
Ирена Ђумић Јурић МаријановићФото: РТРС

Ђумићева је подсјетила да је прошлогодишње масовно убиство у школи у Београду изазвало различита реаговања, међу којима је било и таквих да су млади на друштвеним мрежама величали починиоца и његово дјело називајући га "херојем".

- Лица која се одлуче за овакав чин често су дубоко несрећна, усамљена, осјећају се понижено и одбачено, а у одраслим особама са којима живе или немају адекватан модел излажења на крај са различитим осјећањима или у њима немају адекватну подршку и помоћ како да конструктивно ријеше своје фрустрације - појаснила је Ђумићева.

Она је указала да је прилично забрињавајуће то да родитељи, родбина, те школски систем обично игноришу знакове да дјетету треба помоћ док се не деси нешто "крупно".

Ђумићева сматра да је неопходно више радити на превентивном дјеловању када је ријеч о агресивном и другом дисфункционалном обрасцу понашања код дјеце, едукацијом родитеља, али и васпитача у вртићу, школског особља, ученика и свих педагошких радника, те на унапређивању система дјеловања када да се овакво понашање уочи.

- Укратко, неопходно нам је емоционално описмењавање цијелог друштва, враћање ка хуманости и солидарности, те унапређење услуга јавних институација које се баве овим питањима адекватног развоја и заштите дјеце и породице - навела је Ђумићева.

Малољетно лице из Билеће чији су иницијали Р.Т. осумњичено је да је нацртало план напада на Центар средњих школа у Требињу, пописујући мртве и рањене, као и сатницу када ће почети напад, те да ће све окончати самоубиством. Ово лице, које има 17 година, приказало је детаљан план напада на једној од друштвених мрежа.

Малољетник је ухапшен у четвртак, 14. марта, а Окружни суд у Бањалуци му је, на приједлог Републичког јавног тужилаштва, одредио једномјесечни притвор због сумње да је починио кривично дјело тероризам.