latinica  ћирилица
22/03/2024 |  20:21 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Крњи Уставни суд БиХ крши Устав како би продужо мандат судијама старијим од 70 година (ВИДЕО)

Необавезујуће мишљење Венецијанске комисије, подршка је нелегитимном одлучивању у крњем Уставном суда БиХ. Настављају да раде у пленарном сазиву, али без троје судија, двоје из Српске и једног из Федерације, засједања Великог вијећа нису могућа. Најављују да ће, упркос уставним одредбама, интерним правилником продужити мандат судијама и након 70-те године.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

И међународне судије би да остану у Уставном суду, док он постоји.

Свјесни су да су изгубили повјерење јавности у Републици Српској, али то их не спречава да наставе нелегитимно дјеловање.

Да нису изнад два ентитета и три народа, потврдио је јучерашњом одлуком и Брисел.

Тврде да су чувари Устава, посебна, независна самостална власт. Сматрају чак да нису одговорни што одлукама, донесеним прегласавањем дестабилизују БиХ и што најмање половина грађана нема повјерења у такво мајоризовано тумачење устава.

- То је губљење повјерења од једног дијела јавности, не већинске јавности. Ми имамо обавезу да наставимо континуитет - рекла је Валерија Галић, предсједница Уставног суда БиХ.

Суада Палаврић, судија Уставног суда БиХ навела је да Народна скупштина јесте тијело бирано да заступа интересе грађана.

- Међутим, не можемо казати ако се некоме не допада одлука, да је то губитак повјерења грађана - истакла је Палаврићева.

Из поруке једне од међународних судија јасно је, са унитаристичким интересима Сарајева преплићу се и интереси Запада.

Хелен Келер, потпредсједница Уставног суда БиХ навела је да стране судије остају ту док он и постоји.

Утисак је да им је свеједно сједе ли с њима или не судије из Српске.

Легитимитет својих одлука не доводе у питање, било да су плод прегласавања или одсуства српских судија. На посљедице се и не осврћу 

- Показало се да смо били у праву и сва моја упозорења да ћемо изгубити ауторитет. У издвојеном мишљењу сам рекао да клизимо ка потпуном неприхватању наших одлука. Није Устав ниједног града и ентитета, већ цијеле БиХ и треба увијек узимати у обзир интересе цијеле БиХ - истакао је Златко Кнежевић, бивши судија Уставног суда БиХ.

Превагнули су ипак интереси унитаристичке политике.

Професор уставног права Синиша Каран сматра да почетни и завршни смртни ударац БиХ даје управо онај ко једини и врховно треба да га штити, а то је Уставни суд, прегласавањем кршећи уставне норме које су каже, јасне као суза.

- Уставни суд БиХ је посљедњи, најјачи механизам и оружје свих унитариста и представника политике доминације само једног народа! Та институција, ако се и може назвати институцијом, нанијела је веће зло БиХ, чак више и од свих оних странаца који су нам овдје деценијама загорчавали живот - категоричан је Каран.

Но, крњи Уставни суд ради даље и мада би се за одлуке донесене у пленарном сазиву већином од пет, од тренутно присутних шест судија могло рећи да су легалне, питтање је да ли су и легитимне?

Правници упозоравају, намјере уставотворца су оскрнављене.

- Ако немате судије два ентитета и три народа, поништава се легитимитет и извитоперује намјера уставотворца. На најгрубљи начин се доводи у питање сврсисходност постојања Уставног Суда - сматра Горан Марковић, декан Правног факултета универзитета у Источном Сарајеву.

Бранећи своје плате и изгубљени правни образ, све дубље тону у блато, каже предсједник Српске Милорад Додик.

Венецијанска комисија није изнад Устава, Српска ће на њихово дјеловање, истиче, спремити одговор.

- То су обични преваранти који су кршили Устав. Европски савјет је рекао три народа два ентитета и тачка - јасан је Додик.

Постајући отуђени центар моћи, Уставни суд БиХ креирао је кризу, за коју без договора и компромиса нема рјешења.

И захтјев Венецијанској комисији да понуди рјешење индиректно је признање да су у великој кризи, коју и даље продубљују нелегитимним дјеловањем.