latinica  ћирилица
22/03/2024 |  18:06 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Не смије се дозволити да Шмит блокира европски пут

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да се не смије дозволити да Кристијан Шмит блокира европски пут БиХ и да сједи за било којим столом за којим ће сједити представници ЕУ и БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Што се тиче демократски изабраних представника на свим нивоима власти у БиХ, они ће и те како сједити и договарати и извршавати што су договорили - нагласила је Цвијановићева.

На питање да прокоментарише изјаву Шмита да се не смије дозволити да предсједник Републике Српске Милорад Додик "сједи за европским столом у Бриселу и одлучује или блокира", Цвијановићева је одговорила да, помињући Милорада Додика, он само настоји постати релевантан.

- У суштини, колико је то све испразно види се и по томе да без Милорада Додика и представника из Републике Српске у власти на нивоу БиХ не би било ни постигнутих резултата, а тиме ни одлуке Европског савјета о отварању преговора ЕУ са БиХ - констатовала је Цвијановићева.

Она је рекла да мисли да је Шмит разочаран одлуком Европског савјета јер он, а ни ОХР, нити неки Савјет за имплементацију мира нису дио процеса у којем БиХ треба да искаже свој пуни демократски капацитет, а гурне у страну колонијални статус који промовишу он и његови спонзори.

- Оног дана, а томе има 13 или 14 година, кад су раздвојене функције високог представника и специјалног представника ЕУ, јасно је да ни легално именовани високи представници нису адреса за тумачење ни европског законодавства нити неко ко би у име ЕУ управљао процесом интегрисања БиХ у ЕУ. Чак и кад га чланице ЕУ финансирају са скоро 50 одсто средстава, он опет није надлежан за тај процес - подсјетила је Цвијановићева.

Укратко, поручила је српски члан Предсједништва БиХ, позиција неизабраног странца који би да се поставља изнад демократских институција неспојива је са путем ка чланству у ЕУ.