latinica  ћирилица
22/03/2024 |  14:51 | Аутор: СРНА

Випотник: "Гринпис" потврдио став Српске, неприхватљиво одлагање нуклеарног отпада

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да је и "Гринпис" као највећа глобална организација за заштиту животне средине потврдио да Трговска гора, у непосредној близини Новог Града, није рјешење за збрињавање радиоактивног и нуклеарног отпада.
Бојан Випотник - Фото: РТРС
Бојан ВипотникФото: РТРС

- Ово је одлична вијест! "Гринпис" као глобална организација са изванредним резултатима у борби за животну средину, овим апелом је потврдио оно што ми тврдимо већ деценију. Искрено сам захвалан - нагласио је Випотник.

Он је указао да је "Гринпис" организација која се оштро противи нуклеарној енергији, истичући сву штету које овај вид производње енергије неповратно наноси здрављу људи и планете.

- Очекујемо ускоро и састанак са њиховим представништвом за централну и источну Европу, како би их детаљније упознали са нашим вишегодишњим настојањима да се радиоактивни и нуклеарни отпад не одлаже на Трговској гори - рекао је Випотник.

Глобална организација за заштиту и очување околине "Гринпис" апеловала је на хрватске званичнике да спријече учешће Хрватске у словеначком пројекту нуклеарне електране "Кршко два", указујући да данас не постоји прихватљиво рјешење за складиштење радиоактивног отпада који се мора чувати у безбједним условима стотинама хиљада година.

У апелу се упозорава да не постоји права заштита од могуће катастрофе великих размјера с посљедицама за живот и здравље људи нити механизам обештећења.