latinica  ћирилица
22/03/2024 |  14:16 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Црнковић: Шири се свијест о неприхватљивости локације за складиштење нуклеарног отпада

Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић изјавио је Срни да се постепено на међународном нивоу шири свијест о неприхватљивости намјере Хрватске да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" складишти уз ријеку Уну, на саму границу са БиХ.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Црнковић је подржао апел глобалне организације за заштиту и очување околине "Гринпис" упућен хрватским званичникцим да спријече учешће Хрватске у словеначком пројекту нуклеарне електране "Кршко два", указивање на то да не постоји прихватљиво рјешење за складиштење радиоактивног отпада који се мора чувати у безбједним условима стотинама хиљада година.

- Чврсто стојим уз апел колега из "Гринписа", нарочито из разлога јер је у питању опстанак сјеверозападног дијела БиХ којег би уништило одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори. Уз то, уколико би Хрватска била дио пројекта "Кршко два", то би значило додатне стотине тона радиоактивних отпада уз Уну - рекао је Црнковић.

Он је навео да је Хрватска изричита у намјери да све своје опасне отпаде смјести на локацију која је на граници са БиХ.

- Таквим чином не стављају на коцку животе више од 250.000 становника Крајине, већ и генерација које још нису рођене. Имамо право на живот и дужни смо да се бранимо и одбранимо", поручио је Црнковић.

"Гринпис" је апеловао на хрватског предсједника Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића да спријече учешће Хрватске у словеначком пројекту нуклеарне електране "Кршко два", указујући да данас не постоји прихватљиво рјешење за складиштење радиоактивног отпада који се мора чувати у безбједним условима стотинама хиљада година.

- Осим што је прескупа и преспора, нуклеарна енергија није ни обновљива ни одржива ни безбједна, те отвара више питања и проблема него што их рјешава. Хрватска, ни након више од четири деценије сувласништва над Нуклеарном електраном "Кршко", нема ријешено питање збрињавања нуклеарног отпада, а "хрватска" половина радиоактивног отпада тренутно износи више од 250 тона - наводе из "Гринписа".