latinica  ћирилица
22/03/2024 |  13:02 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Стари Брод: Сјећање на 6.000 убијених Срба (ВИДЕО)

У Старом Броду код Вишеграда, митрополит дабробосански Хризостом служио је парастос за више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије које су прије 82 године убиле усташе Јуре Францетића.
Парастос у Старом Броду, Вишеград - Фото: СРНА
Парастос у Старом Броду, ВишеградФото: СРНА

Парастосу српским жртвама у Старом Броду присуствовали су начелници општина Соколац Милован Бјелица, Ново Горажде Мила Петковић, Вишеграда Младен Ђуревић, као и представници борачких организација горњодринске регије, те ученици из Вишеград и Рогатице.

Након парастоса положени су вијенци код спомен-обиљежја и цвијеће у ријеку Дрину.

На данашњи дан прије 82 године, извршен је најмасовнији злочин и мучки убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу Дрину и потраже спас у Србији. Срби су на обали и водама Дрине немилосрдно убијани, а један број се утопио у ријеци.

Спомен-музеј жртвама чини 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину. Спомен-музеј је дјело архитекте Новице Мотике из Зворника, а изградњу су финансирали Миодраг Давидовић Дака и Спасоје Албијанић. Споменик је освештан 2019. године.