latinica  ћирилица
22/03/2024 |  09:10 ⇒ 20:23 | Аутор: РТС

Брнабић: Понудили смо руку опозицији, али је она остала у ваздуху

Предсједница Народне скупштине Србије Ана Брнабић рекла је, коментаришући њен избор за предсједницу парламента, да је добро да се ротирају људи и да нико није предодређен за неку функцију, као и да Србија тако иде напријед
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ана Брнабић (фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Власт и предсјендик Србије Александар Вучић понудили су руку опозицији, али је та рука остала да виси у ваздуху - каже Брнабићева.

Послије три дана расправе, посланици у републичком парламенту изабрали су прву међу једнакима – предсједницу Скупштине Србије. Ана Брнабић је после готово седам година на челу извршне власти прешла у највише законодавно тијело.

Брнабићева је за РТС истакла да је о промјени функције разговарала са предсејдником Србије Александром Вучићем и предсједником Српске напредне странке (СНС) Милошем Вучевићем, истичући да су промјене послије неког времена добре.

- Добро је да се ротирају људи, нико није предодређен за неку функцију, Србија тако иде напред - рекла је нова предсједница Народне скупштине Србије.

"Даћу све од себе да парламент буде отворенији за јавност"

Брнабићева је истакла да се прихватила посла који је важан и да ће покушати да пружи све од себе да парламент буде отворенији за јавност, те да унаприједи сарадњу са другим парламентима.

Нагласила је и да је заблуда да је Европски парламент (ЕП) изнад српског.

- Што прије "Србија против насиља" то схвати, то је боље и за наш парламент. Не видим други начин да смањите тензије у друштву и покушате да изградите мостове, осим дијалогом, и моја рука је испружена - истакла је предсједница парламента.

"Жао ми је што је 'Србија против насиља' одбила да учествује у консултацијама"

Брнабићева је навела да јој је жао што је "Србија против насиља" одбила да учествује у консултацијима које је понудио досадашњи предсједавајући парламента Стојан Раденовић, као и то што су одбили учешће у радним телима.

- Видим критике да нисмо спремни за дијалог, што је бизарно. Имате позив да дођете на консултације код предсједника Вучића, што је њихова обавеза према гласачима. "Србија против насиља" се није удостојила да одговори на те позиве, нису учествовали у консултацијама - каже предсједница парламента.

Истакла је да је власт показала да жели дијалог и да је Вучић понудио руку опозицији, али да је она остала да виси у ваздуху.

- Сазиваћу колегијуме и држати их да бих направила простор за дијалог о свим темама. Мислим да је то у интересу наше земље. Живимо у комплексној геополитичкој ситуацији. Немојте бити опозиција Србији, будите опозиција СНС-у - каже Брнабићева.

"Највише на свијету бих вољела да у скупштини постоји консензус о КиМ"

Предсједница скупштине је навела да ће расписати изборе у Београду за 2. јун и да ће то учинити до 3. априла, када је крајњи рок.

Када је ријеч о консензусу у парламенту о Косову и Метохији, Брнабићева каже да би она највише на свијету вољела да је тако нешто могуће.

- Нажалост, мислим да то није могуће, а најприродније би било да око КиМ имамо национални консензус - истиче Брнабићева.

Подсјетила је да је Вучић, када је постао предсједник Србије, као прву тачку дневног реда истакао консензус о КиМ, као и да је покренуо дијалог.

Истакла је да је важно да имате одговорну власт и да је "јако битно да постоји одговорна опозиција".