latinica  ћирилица
16/12/2022 |  10:20 ⇒ 12:43 | Аутор: sputniknews.com

Медведев објаснио: Ево шта су све легитимне мете наших оружаних снага

Замјеник шеф Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да легитимне мете руске војске може бити војно-политичко руководство земље која је непријатељ Русији, али и оружане снаге других земаља које су савезнице нашег непријатеља.
Дмитриј Медведев (фото:EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/SPUTNIK/
GOVERNMENT PRESS SERVICE/POOL MANDATORY CREDIT) -
Дмитриј Медведев (фото:EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/SPUTNIK/ GOVERNMENT PRESS SERVICE/POOL MANDATORY CREDIT)

Наиме, он је на свом Телеграм каналу написао да се питање легитимних војних циљева током историје човјечанства на разне начине тумачило, као и да се то различито тумачи и током актуелног конфликта у Украјини.

На примјер, како је казао, о тој теми воле да причају бројни амерички русофопски сенатори упркос томе што постоје правила понашања за време оружаних сукоба.

Медведев је уједно и набројао које су то легитимне војне мете данас:

1.Било која војска противника која није извучена из састава оружаних снага,

2.Било која војна и помоћна техника противника,

3.Сви објекти који се односе ка војној инфраструктури и који доприносе реализацији војних циљева (мостови, станице, путеви, енергетски објекти, фабрике и радионице које извршавају војне задатке),

4.Војно-политичко руководство земље непријатеља,

5.Оружане снаге других земаља које су званично ушле у рат, а које се сматрају савезницима непријатеља, као и објекти који се налазе на територији непријатеља.

Међутим, данас се поставља и главно питање – да ли може хибридни рат, који је де факто објављен Русији од стране НАТО, да се сматра и уласком Алијансе у сукоб са Москвом?

Поред тога, поставља се питање и да ли може да се испорука огромне количине наоружања Украјини сматра нападом на Русију?

- И, наравно, да ли се прве четири ставке рачунају и као легитимни војни циљеви када је ријеч о Сјеверноатлантском блоку - запитао се Медведев.
Руски политичар је додао и да руководство држава-чланица НАТО једногласно тврде да њихове земље не ратују против Русије, иако сви добро разумеју да је ствар потпуно другачија.