latinica  ћирилица
24/11/2022 |  15:11 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Мазалица: Обиљежавање 25. новембра - гажење БиХ

Свако ко обиљежава 25. новембар као државни празник чини ти незаконито будући да га парламент БиХ није усвојио, изјавио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је рекао да сваки изабрани и именовани званичник или страни дипломата који присуствује његовом обиљежавању "гази по БиХ", јер је, како је навео, суштина БиХ управо у томе да је она комплексна.

- БиХ је настала на основу договора и само као таква може функционисати - рекао је Мазалица за Срну.

Он је доао да 25. новембар није и не може бити дан државности БиХ, не само зато што формално није признат као празник ни кроз једну БиХ институцију, већ и зато што се коси са суштином и карактером БиХ као државне заједнице.

- У пракси је сваки дан државности било које земље на свијету онај дан везан за настанак државе, али као модерне државе, са континуитетом унутрашњег уређења од тог дана па до данас. Небитно кад је настала средњевјековна Босна, ни Босански пашалук у оквиру Отоманске империје, ни Кондоминијум БиХ у оквиру Аустроугарског царства, па је небитно ни кад је настала БиХ засједањем ЗАВНОБиХ-а и постала дијелом социјалистичке Југославије - нагласио је Мазалица.

Како је додао да све те државе, ни БиХ у оквиру њих, нису имале државно уређење са којим данашња дејтонска БиХ има континуитет.

- Данашња БиХ је састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, од којих оба имају свој државотворни и уставноправни континуитет од својих дана настанка, па до 21. новембра 1995. године и даље након потписивања Дејтонског споразума - подсјетио је он.

Мазалица је навео да оба ентитета и данас имају законе и друге акте на снази који су усвојени прије потписивања Дејтона, те да се према Уставу морају усагласити о сваком преносу надлежности на заједничке институције.

- Појединачно могу зауставити одлуке највишег органа БиХ Предсједништва, ако члан Предсједништва из тог ентитета уложи вето - нагласио је Мазалица.

Мазалица је истакао да је федерални модел какав постоји у БиХ посебна врста државног уређења која ентитетима омогућава да задрже свој државотворни и уставноправни субјективитет и они су заправо носиоци суверенитета.

Према његовим ријечима, дан државности БиХ би стога могао бити само 21. новембар 1995. године, када је настала оваква БиХ, али само под условом да се око тога усагласе заједничке институције.

- Иако имам чланове породице који су били делегати на засједању ЗАВНОБиХ-а, елементарно познавање историје и права ми не дозвољава ни један аргумент у прилог одлуци да се 25. новембар прогласи државним празником - рекао је Мазалица.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а 25. новембар обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема Закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ. Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.