latinica  ћирилица
07/03/2022 |  17:29 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Шолц: Није могуће замијенити руске енергенте преко ноћи

Испорука руских енергената не може се замијенити преко ноћи и зато је Њемачка одлучила да настави пословање са компанијама из Русије у том подручју, изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц.
Олаф Шолц (Фото: YouTube Ruptly) - Фото: Screenshot/YouTube
Олаф Шолц (Фото: YouTube Ruptly)Фото: Screenshot/YouTube

Он је нагласио да Њемачка, истовремено, тражи алтернативна енергетска рјешења усљед специјалне операције руске војске у Украјини.

- Федерална влада већ неколико мјесеци развија алтернативе за руске енергенте са партнерима у и изван ЕУ. Зато је намјерно одлучено да се наставе активности комерцијалних правних лица у енергетском сектору са Русијом - рекао је Шолц.

Према његовим ријечима, притисак санкцијама је неопходан да би се "Русији задао жесток ударац", јавио је ТАСС.

- Европа је намјерно изоставила испоруку руских енергената из санкција. Тренутно не постоји други начин да се осигура испорука енергената у Европу за производњу топлотне енергије, транспорт, струју и индустрију - истакао је Шолц.

Њемачки канцелар поздравио је увођење санкција западних земаља Москви након почетка војне операције у Украјини.

Предсједник Русије Владимир Путин одлучио је 24. фебруара да започне специјалну војну операцију у Украјини, на захтјев лидера самопроглашених република у Донбасу.

Он је нагласио да планови Москве не укључују окупирање украјинске територије, а Министарство одбране Русије саопштило је да су мете објекти војне инфраструктуре у Украјини и да операција не представља опасност за цивилно становништво.

ЕУ, САД, Велика Британија и још неколико земаља увеле су санкције физичким и правним лицима у Русији након почетка операције.