latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:29 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Највише умрлих од вируса корона у једном дану у БиХ (ВИДЕО)

У Републици Српској, у посљедња 24 часа, од 519 лабораторијских узорака вирус корона потврђен је код 98 лица, саопштено је из Института за јавно здравство. Пријављено је шест смртних случајева код којих је потврђено присуство новог вируса. У Федерацији БиХ тестирано је 596 узорака, од којих је 73 позитивно на вирус корона. Федералном Заводу за јавно здравство пријављено је 10 смртних исхода.
Вирус корона - лабораторија - Фото: СРНА
Вирус корона - лабораторијаФото: СРНА

И даље је у највећем граду Српске највећи број новозаражених. Тај број у посљедња два мјесеца варира од 5 до 40 дневно. Бањалука је већ мјесецима у сличном режиму када је ријеч о броју заражених, што не захтијева предузимање нових, радикалнијих мјера заштите, потврдио је градоначелник Игор Радојичић.

- Тренутно се припремамо за септембар. Више пута смо говорили да је то сљедећи критични, преломни моменат јер ће доћи до повећаног броја контаката. Дјеца треба да крену у школу, градски превоз треба да почне да функционише у пуном капацитету, људи се враћају са годишњих одмора тако да имамо потенцијално далеко већи број лица у затвореном простору, што ствара услове за проширење вируса корона - упозорио је Радојичић.

За јесен се припремају и на нивоу Републике Српске. Влада је за додатно опремање ковид болнице у Бијељини издвојила 650.000 КМ и 1,6 милиона КМ за опремање на локацији старе хиругијије у Бањалуци.

Вирус корона потврђен је и код двојице затвореника у Казено-поправном заводу Фоча. Они су изоловани. Тестирана су још 22 затвореника, а њихови резултати су били негативни. У дистрикту Брчко евидентирана су два нова случаја инфекције Ковид-ом 19.

- Укупан број тестираних лица је 2.250 и то је у односу на задња 24 сата, повећање за 35. Преко 120 лица тестирано. Из тог се види да тестирање добија на одређеној масовности - рекао је шеф Одјељења за јавно здравство дистрикта Брчко Акиф Пезеровић.

- Многи кажу да не могу дисати преко маске, а и преко носа се удише вирус. Према томе, још једанпут понављам, будимо одговорни према себи, а када смо одговорни према себи, према пацијентима, према друштву и околини - нагласила је шеф Епидемиолошке службе дистрикта Брчко Мирјана Кузмановић.

Премијер Федерације БиХ, Фадил Новалић, након хитног састанка са премијерима кантона, најавио је да ће бити донесена наредба да се све болнице у овом ентитету активирају као изолаторијуми за обољеле од ковида 19. Истакао је да је епидемилошка ситуација у том ентитету лоша и да се вирус неконтролисано шири.

- У два и по мјесеца, колико је трајало стање несреће, и оне ригорозније мјере, имали смо 1.082 заражена, 39 умрлих, 87 активних случајева. Тада смо констатовали да смо побиједили корону, испоставило се као грешка. Послије суспензије стања несреће имамо 8.488 заражених, што је осам пута више - истакао је Новалић.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 263, у Универзитетско клиничком центру 71, а у општим болницама 192 пацијента.